UPDATE CFR Marfa trimite in somaj tehnic 40% din angajati, de la 1 iulie, pe o perioada de trei luni. In acest timp, angajatii vor primi 75% din salariul tarifar lunar, a anuntat marti directorul companiei, Calin Gratian. "In functie de ce se va intampla, perioada ar putea fi prelungita", a spus Gratian, intr-o conferinta de presa.

Compania CFR Marfa are 17.500 de angajati.

Conducerea CFR Marfa s-a intalnit marti, la 11:30, cu liderii de sindicat ai ceferistilor pentru a discuta trimiterea in somaj tehnic a aproximativ 40% dintre angajati, in urma scaderii drastice a comenzilor, a declarat presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.

"Aceasta masura de trimitere in somaj tehnic a circa 40% dintre angajatii CFR Marfa nu a fost stabilita la negocierile cu sindicatele din urma cu doua saptamani. Daca se va lua aceasta decizie, angajatii companiei feroviare de marfa ar primi cel putin 75% din salariu pe perioada somajului tehnic", declara liderul de sindicat marti dimineata.

Potrivit lui Mantescu, aceasta masura a fost pusa in discutie de conducerea CFR Marfa la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) care a avut loc saptamana trecuta. "Daca ne vor propune la intalnirea de astazi (marti, n.r) intrarea in somaj tehnic a unei parti a salariatilor, vom putea prezenta un punct de vedere al sindicatelor in circa 48 de ore, dupa consultarea oamenilor din teritoriu", a adaugat Mantescu.

Sindicalistii CFR si administratia au cazut de acord, in urma cu doua saptamani, asupra unor masuri cum ar fi eliminarea orelor de noapte si in weeked urmand ca la finalul lunii iulie sa se calculeze cat s-a economisit prin introducerea acestor masuri, insa nu au fost de acord cu reducerea normei de lucru cu 40%.

"In discutiile pe care le-am avut cu compania nu au fost cuantificate masurile luate in urma cu trei saptamani, prin acordul semnat cu Ministerul Transporturilor, a declarat Gheorghe Popa, lider sindical la Federatiei Sindicale Miscare-Comercial.

La CFR Marfa au fost depuse pana in prezent 1.420 de cereri de pensionare, ceea ce ar duce la o economie de aproximativ 3,7% din fondul de salarii.