Inca putin si divizia de petrochimie a Arpechim se va reintoarce la stat. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, a anuntat ca Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 46 milioane euro pentru cumpararea petrochimiei de la Arpechim, detinuta, in prezent, de compania Petrom.

Pe 24 iulie va avea loc o Adunare Generala Ordinara a Actionarilor in care va fi discutata problema acestei achizitii. Potrivit convocatorului AGOA, va fi discutata "contractarea unui credit in valoare de 70 milioane euro pe o perioada de 6 ani cu un an perioada de gratie, pentru finantarea achizitionarii activitatii de petrochimie de la S.C. PETROM S.A. Sucursala Arpechim Pitesti, revizia si repornirea acesteia precum si pentru capital de lucru". Actionar al societatii este Ministerul Economiei cu un procent de 54,8% din actiuni, urmat de Petro Carbo Chem SE-Germania cu un pachet de 12,1%. Grupul german s-a aratat si el interesat de achizitia diviziei de petrochimie de la Arpechim.

Presedintele AVAS crede ca achizitia ar putea fi facuta pana la sfarsitul acestui an. Astfel, Petrom va reusi sa scape de o activitate neinteresanta pentru societatea petroliera, dar vitala pentru Oltchim. Cu pierderi de 150 de milioane de euro, petrochimia a ajuns sa fie ca o piatra de moara pentru compania petroliera. Este posibil ca negocierile privind pretul de achizitie sa porneasca de la aceasta suma. Cel putin asa a afirmat in urma cu doua luni Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Pe de alta parte, Oltchim inregistreaza datorii catre Petrom. Acestea se ridica la circa 26 de milioane de euro, a spus Ursache.

Activitatea Oltchim depinde in mare parte de rafinaria Petrochim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi. Oltchim intampina dificultati in functionarea la capacitate a instalatiilor cu implicatii negative in rezultatele economico-financiare si asigurarea lichiditatilor necesare platii furnizorilor si a salariilor angajatilor.

In prezent, sunt instalatii care sunt oprite datorita lipsei de materii prime de baza - etilena si propilena si instalatii care functioneaza redus din cauza acestei situatii, informeaza Olchim. Astfel, s-a ajuns la restrangerea activitatii de productie la aproximativ 40% din capacitatea instalatiilor existente in combinat, ceea ce a condus la diminuarea posibilitatilor financiare ale societatii in asigurarea disponibilitatilor banesti pentru plata furnizorilor, a datoriilor restante cat si a salariilor. Oltchim estimeaza pentru acest an pierderi de peste 150 milioane de lei.