40% din totalul angajatilor, adica 7.000 de angajaţi de la CFR Marfa, au intrat prin rotatie in somaj tehnic, incepand de vineri. Cauza: problemele financiare ale Societatii de Cai Ferate.

"Trimiterea in somaj a aproximativ 40% din angajaţi reprezinta o economie la fondul de salarii de aproximativ 25%, care, corelata cu alte masuri de reducere a cheltuielilor, ar putea ajunge chiar la 30%. Ca masura imediata este suficienta", a declarat directorul general al CFR Marfa, Calin Gratian.

Cei intrati in somaj vor primi 75% din salariul de baza, fara sporuri, timp de trei luni. Daca problemele financiare ale companiei nu se vor rezolva, perioada s-ar putea prelungi.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat joi, 2 iulie, ca angajatii CFR ar putea ramane fara salarii in a doua jumatate a anului, in conditiile in care incasarile au scazut la jumatate comparativ cu anul trecut, iar unii salariati cer chiar majorarea salariilor cu 50% fata de anul trecut.

Miercuri, angajatii Regionalei CFR au organizat un protest spontan si au refuzat sa mai lucreze din cauza neplatii salariilor. Pe partea Miscare Comercial Targu Mures, au fost oprite trenuri in zona Ciceu, Miercurea Ciuc si Gheorghieni, statii importante de cale ferata cu conexiuni in partea Moldovei si catre Brasov.