Intr-o lume virtuala in care batranele cutii mecanice zac in muzee si sunt inlocuite de mp3 playere, trebuie sa ai mare curaj sa te gandesti sa construiesti flasnete. Vasile Cocolos nu numai ca a avut curaj, dar a renuntat la meseria pe care o avea pentru a incepe o afacere despre care nu stia nimic. Aceasta afacere, construita cu multa pasiune, a fost inscrisa in cadrul proiectului "Sprijina afacerile romanesti", realizat de HotNews.ro, cu sprijinul Bancii Transilvania.

Interviul cu Vasile Cocolos

HotNews.ro: Cu ce ganduri ati inceput afacerea?

Vasile Cocolos: Imaginati-va ca am patit precum Fetita cu chibriturile care, aprinzand un bat, a vazut o camera primitoare cu o masa frumos aranjata cu portelanuri fine si o gasca umplta cu mere si prune... Ma aflam in Elvetia, in anul 1990 si am vazut pe strada o flasneta ce m-a cucerit. A fost asa un coup de foudre si am zis atunci, pe loc, asta voi face eu!.

Am stat langa cel ce canta o zi intreaga, iar noaptea nu am dormit gandindu-ma cum sa incep afacerea. Mi-am sunat familia si le-am spus ce voi face de acum inainte. Imaginati-va ca multa lume nu stie ce este aceea o flasneta, darmite sa te apuci sa spui ca vrei sa construiesti asa ceva. Lasand modestia la colt, va spun ca am realizat multe lucruri tehnice dealungul anilor; la 16 ani aveam articol in ziar in urma unui premiu luat la un concurs national unde presedinte era Edmond Nicolau, academician .Am spart gheata, ca sa spun asa, acum 39 de ani.

HotNews.ro: Cum ati invatat sa construiti flasnete?

Vasile Cocolos: Flasneta am invatat sa o fac singur, acasa, in sufrageie (nu aveam internet, in muzeele din Romania nu erau flasnete - acum la Iasi la Muzeul Stefan Procopiu exista o flasneta Cocolos) Si cu multa munca si perseverenta am reusit sa construiesc flasnete pe care le-am exportat in Elvetia, Austria, Anglia si SUA.

Produse din lemn realizate la Atelierele Cocolos
Produse din lemn realizate la Atelierele Cocolos
Foto: HotNews.ro

Paradoxul este ca cele mai multe flasnete le-am fabricat lucrand intr-un subsol doar cu sotia mea.Cand am progresat si mi-am cumparat o hala de productie si am utilat-o, nu am mai reusit sa fac flasnete deoarece nu am gasit oameni care sa ma ajute la fabricarea flasnetelor si am trecut la fabricarea altor produse din lemn, produse pe care le-am creeat si brevetat si care nu necesita o forta de munca inalt calificata. Lucrurile au mers bine pana la Marele Exod al fortei de munca odata cu intrarea in Uniune cand au inceput sa plece si buni si rai. Cert este ca nici azi nu se gasec oameni cu care sa lucrezi sau macar pe care sa-i califici.

HotNews.ro: Cat de greu se construieste o flasneta? Cat dureaza procesul?

Vasile Cocolos: Devenind cunoscut prin produsele pe care le fabric si existand cerere, am lasat flasneta deoparte si lucrez singur si seara, dupa program, pentru ca in rest lucram la comenzile existente. Pentru a fabrica o flasneta lucrez cam 300 de ore, flasneta este o lucrare laborioasa avand in componenta subansamble din piele-burduful, alama-sunetele, lemn-sunete. Ganditi-va ca flasneta ‘’traieste ‘’ sute de ani, trebuie facuta temeinic, valoarea ei creste odata cu trecerea timpului. Pretul unei flasnete porneste de la 4500 de euro si functie de numarul de tonuri si registri ajunge si la 25 000 de euro.

HotNews.ro: Cine sunt cumparatorii de flasnete?

Vasile Cocolos: Cumparatorii mei au fost de 2 categorii: unii pentru a castiga bani cantand pe strazi, altii pentru casa ca amuzament. Sa nu uitam ca la flasneta poti sa canti de la Beatles la Mozart pentru ca rolele perforate din hartie se pot schimba. In multe tari sunt aranjori ce fabrica role pentru flasnete (si eu cumpar rolele din Germania). Sunt multe de povestit despre flasneta, dar cel mai bine intr-o luna am o flasneta gata si vorbim langa ea, la Oltenita

Mai multe detalii despre afacere, precum si adresa de contact, gasiti pe site-ul Atelierele Cocolos.