Creativitatea companiilor aviatice tinde sa cunoasca noi perspective in conditiile cresterii numarului de pasageri. Astfel, in efortul de a satisface cererile unui numar cat mai mare de clienti, compania chineza Spring Airlines a luat in considerare vanzarea de locuri in picioare in aeronave, relateaza msnbc.com.

Un purtator de cuvant al Spring Airlines a declarat ca solutia a fost luata in considerare inca de la inceputul anului. "Procesul de fabricare a unui avion este indelungat", a declarat Zhang Wuan pentru CCTV. "Am comandat deja 14 aeronave noi, insa unele vor fi livrate abia anul viitor. In plus, sunt foarte scumpe, iar perioada de achitare este de cel putin cinci ani."

"Va fi ceva similar cu scaunele de bar", a adaugat Wuan. "Centura de siguranta ramane la fel de importanta si va fi plasata tot in jurul taliei."

Spring Airlines, prima companie aviatica privata din China, ar putea transmite originalul plan catre autoritatea aviatica inainte de sfarsitul anului si ar putea chiar sa obtina aprobarile necesare, comenteaza Sky News. De unde aceasta siguranta? Presedintele Spring Airlines, Wang Zhenghua, sustine ca a pregatit oferta revolutionara la sugestia vicepremierului chinez, Zhang Dejiang.

"Dejiang a sugerat ca, la un pret redus, pasagerii ar trebui sa se poata imbarca la bordul unui avion la fel de usor ca intr-un autobuz - fara loc, fara inregistrarea bagajelor, fara mancare sau apa, dar convenabil", a declarat Zhenghua, adaugand ca au avut loc consultari cu constructorul Airbus, principalul furnizor de aeronave pentru Spring, iar specialistii si-au dat avizul. "Asadar, de indata ce guvernul isi va da la randul sau acordul, vom incerca aceasta varianta", a incheiat presedintele companiei.

Sping Airlines opereaza in prezent zboruri cu doar 13 avioane, insuficiente in conditiile cererii in continua crestere. Fata de aparatele cu care ne-am obisnuit, avionul cu locuri "in picioare" va putea imbarca cu 40% mai multi pasageri. In plus, costurile suportate de compania aeriana s-ar putea reduce cu 20%, concomitent cu scaderea tarifelor pentru clienti.

Specialisti din industria aviatica arata ca noua configuratie cu locuri "in picioare" are nevoie de examinari minutioase pentru elaborarea unor reglementari adecvate pentru a deveni realitate, precizeaza CCTV.