Franta va transfera o serie de participatii detinute de stat la mai multe companii, in valoare totala de 14 miliarde de euro, catre fondul de investitii al guvernului, potrivit Reuters. Masura va permite guvernului sa joace un rol mai activ in administrarea activelor, inclusiv prin vanzarea unora dintre acestea.

De asemenea, masura va permite statului sa foloseasca sumele provenite din dividende sau vanzarea unor participatii pentru a investi in alte companii.

Fondul a fost creat anul trecut pentru a proteja industriile cheie ale economiei franceze si pentru a ajuta companiile mici, afectate de criza, sa obtina lichiditati.

Nicolas Sarkozy, un sustinator al interventiei guvernului pentru sprijinirea industriei nationale, a declarat ca acest fond va permite statului sa protejeze companiile afectate de criza financiara de "pradatorii" straini.

Ministerul economiei a anuntat intr-un comunicat ca 8% din actiunile Aeroports de Paris si 13,5% din cele ale France Telecom, detinute in prezent de catre guvern, vor fi transferate acestui fond de investitii.

Totodata, guvernul va transfera participatii la alte 20 de companii listate, detinute in prezent de banca de stat Caisse des Depots. Printre aceste companii se numara Accor (7,6%), Alcatel-Lucent (0,8%), Danone (1,8%), Eutelsat Communications (25,7%), Schneider Electric (2,3%), Ubisoft Entertainment (3,9%), Vivendi (2,1%), Zodiac Aerospace (4,9%).

De asemenea, guvernul va transfera participatii si la companii care nu sunt listate la bursa.

Caisse des Depots a acordat deja sase miliarde de euro fondului de investitii, acesta suma urmand a fi folosita pentru cumpararea de actiuni. Un miliard de euro au fost deja folositi pentru investitii.

In urma transferarii acestor participatii, valoarea fondului de investitii va creste la 20 miliarde de euro.

Banca Caisse des Depots detine 51% din acest fond, iar guvernul 49%.