Comisia Europeana a deschis investigatii antitrust impotriva Laboratoarelor Servier, dar si a unor companii de medicamente generice (medicamente carora le-a expirat patentul si pot fi produse la preturi mai mici), a anuntat miercuri comisarul pentru concurenta Neelie Kroess, intr-o conferinta de presa prilejuita de prezentarea raportului final asupra sectorului farmaceutic. Anchetarea celor sase companii este rezultatul incheierii investigarii sectorului farmaceutic si a inspectiilor neanuntate facute de CE in noiembrie 2008 in companii farmaceutice din mai multe state membre. Comisia suspecteaza ca Servier ar fi impiedicat intrarea pe piata a medicamentului generic cardiovascular perindopril.

Celelalte companii farmaceutice generice (care produc medicamente ieftine, dupa expirarea patentului acestora) aflate sub investigatia Comisiei sunt Krka d.d., Lupin Limited, Matrix Laboratories Limited (subsidiara a Mylan Inc incepand cu 28 August 2006), Niche Generics Limited (subsidiara a Unichem Laboratories Limited) si Teva UK Limited / Teva Pharmaceutical Industries Limited. Aceste companii sunt suspectate ca au incheiat acorduri individuale si posibil restrictive cu Servier.

In urma investigarii sectorului farmaceutic, Comisia Europeana a descoperit ca intre companiile farmaceutice detinatoare de patente (originator companies) si companiile producatoare de medicamente fara patent (generic companies) concurenta nu functioneaza asa cum ar trebui si ca primele apeleaza la diverse tactici pentru a impiedica intrarea pe piata a medicamentelor generice. De una dintre ele, intelegeri cu acele companii care produc produse generice, este suspectata compania franceza Servier.

Intrebata de ce Comisia a ales o tinta mica, precum compania Servier si nu finalizeaza investigatii ale marilor producatori de medicamente deschise in urma cu trei ani de Comisie - printre care GlaxoSmithKline -, Kroess a spus ca serviciile sale incearca sa faca tot ce pot cu un numar mic de functionari si ca a ales sa inceapa, in urma recentei investigatii a sectorului, cazurile care fac cel mai rau consumatorilor europeni. Ea estimeaza ca din cauza intarzierii punerii pe piata a medicamentelor generice, in perioada 2000-2007 cheltuielile europenilor pe medicamente au crescut cu 20%. Medicamentele generice sunt ieftine, iar in doi ani de la punerea lor pe piata pretul scade in medie cu 40%.

"Nu vom ezita sa aplicam legislatia antitrust in cazurile in care aceste intarzieri sunt rezultatul unor practici anticoncurentiale. Primele investigatii antitrust se afla deja in desfasurare si vor urma unele decizii regulatorii care vor aborda o serie de probleme din sectorul farmaceutic", a spus comisarul pentru concurenta.

Raportul final dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana detaliaza concluziile raportului preliminar din noiembrie 2008 si arata necesitatea institutirii unui brevet comunitar si unui sistem unificat specializat in solutionarea litigiilor in materie de brevete in Europa, pentru a reduce sarcinile administrative si climatul de incertitudine cu care se confrunta societatile. 30% din actiunile in justitie in domeniul brevetelor se desfasoara in paralel in mai multe state membre si, in 11% din cauze, instantele nationale pronunta hotarari contradictorii.

Problema majora identificata a fost incercarea companiilor farma detinatoare de patente sa intarzie sau sa impiedice intrarea pe piata a medicamentelor generice, pentru a mentine un pret ridicat al acestora. In acest scop ele au dezvoltat mai multe tactici identificate de CE in urma inspectiilor neanuntate la aceste companii si a unor documente gasite care se indicau concret aceste intentii.

Ce recomanda Comisia statelor membre?

Comisia indeamna statele membre sa introduca dispozitii legislative pentru a facilita asimilarea medicamentelor generice. Raportul evidentiaza sustinerea aproape unanima de care se bucura in randul partilor interesate instituirea unui brevet comunitar si a unui sistem specializat de solutionare a litigiilor in materie de brevete in Europa.

Alte masuri care trebuie aplicate de statele UE:

  • sa se asigure ca tertii nu depun observatii si ca, in orice caz, acestea nu intarzie aprobarea medicamentelor generice;
  • sa accelereze in mod semnificativ procedurile de aprobare a medicamentelor generice – de exemplu, Comisia considera ca produsele generice trebuie sa beneficieze automat/imediat de stabilirea preturilor si a nivelului de rambursare, in cazul in care medicamentul inovator beneficiaza deja de un astfel de statut, ceea ce ar permite, in unele cazuri, o lansare mai rapida a produsului;
  • sa ia masuri in cazul in care constata ca pe teritoriul lor se desfasoara campanii de informare inselatoare care pun la indoiala calitatea medicamentelor generice;
  • sa rationalizeze testarile care verifica valoarea adaugata a noilor medicamente.