Societatea Oltchim va beneficia de sprijin din partea statului pentru a putea sa-si continue activitatea. In acest sens, Guvernul a decis conversia in actiuni a datoriilor pe care Oltchim le are catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. AVAS are de recuperat de la Oltchim Ramnicu-Valcea 538 milioane de lei (134 milioane de euro).

De asemenea, va fi pus in aplicare un mecanism in vederea acordarii unei garantii guvernamentale pentru a putea primi un credit de 300 de milioane de euro. „Am pus in miscare mecanismul pregatitor al garantiilor de stat pentru contractarea unui credit de peste 300 de milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%, potrivit reglementarilor europene, astfel incat Oltchim-ul sa ramana o industrie de forta a economiei romanesti”, a afirmat primul-ministru Emil Boc.

Insa, aceste masuri nu pot fi luate pana nu-si da acordul Comisia Europeana. "Asteptam raspunsurile de la Comisie", a declarat premierul.

In prezent, exista instalatii care sunt oprite datorita lipsei de materii prime de baza - etilena si propilena si instalatii care functioneaza redus din cauza acestei situatii, informeaza Olchim. Astfel, s-a ajuns la restrangerea activitatii de productie la aproximativ 40% din capacitatea instalatiilor existente in combinat, ceea ce a condus la diminuarea posibilitatilor financiare ale societatii in asigurarea disponibilitatilor banesti pentru plata furnizorilor, a datoriilor restante cat si a salariilor. Oltchim estimeaza pentru acest an pierderi de peste 150 milioane de lei.

In aceasta situatie, Oltchim are nevoie de contractarea unui credit in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim, detinuta, in prezent, de compania Petrom.

Activitatea Oltchim depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi. Oltchim intampina dificultati in functionarea la capacitate a instalatiilor cu implicatii negative in rezultatele economico-financiare si asigurarea lichiditatilor necesare platii furnizorilor si a salariilor angajatilor.