Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat companiei Lafarge Ciment, unul dintre cei mai importanti producatori de ciment din Romania, un imprumut in valoare de 20 milioane de euro, pentru finantarea activitatii si sustinerea nevoilor de capital de lucru, se arata intr-un comunicat al BERD. Imprumutul a fost acordat in moneda nationala.

"Caracterul sezonier al sectorului de constructii si nivelul redus al creditarii de la bancile comerciale au avut un impact semnificativ asupra lichiditatilor companiei Lafarge Ciment. Fondurile BERD vor permite companiei Lafarge Ciment sa-si sustina in continuare clientii si furnizorii", se mai arata in comunicat.

“Prin aceasta tranzactie, BERD isi intensifica sprijinul pentru sectorul de constructii din Romania, in conditiile dificile existente in prezent pe piata. Finantarea unui actor important din sectorul de constructii va avea efecte pe o scara mai mare la nivelul sectorului, de care vor beneficia si companiile locale mai mici", a declarat Claudia Pendred, directorul BERD pentru Romania.

Phillippe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment, a precizat ca grupul continua sa aiba incredere in potentialul pietei romanesti si va continua sa investeasca in dezvoltarea ei.

Finantarea BERD este realizata prin intermediul Facilitatii de Sprijinire a Clientilor Corporativi Mijlocii. Facilitatea insumeaza fonduri de 250 milioane de euro destinate sprijinirii clientilor mai vechi, dar si ai celor noi, in contextul provocarilor si conditiilor actuale.

De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a investit peste 4,2 miliarde euro in aproximativ 255 de proiecte, atragand investitii suplimentare de peste 7,4 miliarde euro.

Lafarge detine in Romania trei centre de productie, in Medgidia (Constanta), Hoghiz (Brasov) si Targu Jiu (Gorj).