Exxon Mobil ar putea fi nevoita sa plateasca o amenda de un miliard de dolari, daca se dovedeste ca "a sabotat" circa 100 de sonde de titei in decursul ultimilor 17 ani, a anuntat General Land Office din Texas, citat de Nasdaq. Compania este acuzata ca a "sabotat intentionat" sonde aflate in districtul Refugio.

Jerry Patterson, directorul Biroului pentru terenuri din statul american, a dat publicitatii un raport in care cere Texas Railroad Commission, care reglementeaza activitatea din industria petroliera, sa ancheteze "sabotajul intentionat realizat de Exxon Mobil la sondele de petrol din districtul Refugio, precum si rapoartele false ale companiei, menite sa acopere stricaciunile".

"Exxon a produs incalcari de necontestat, intentionate si flagrante ale legislatiei statului privind campurile petrolifere", a declarat Patterson.

Acuzatiile la adresa companiei provin in urma unui contract de inchiriere semnat cu o famile din Texas, in anii '50, care permite exploatarea de catre Exxon a petrolului aflat pe terenurile familiei O'Connors. Cand relatiile dintre cele doua parti s-au tensionat, gigantul petrolier a distrus sondele pentru ca nimeni sa nu le mai poata folosi.

Stricaciunile au fost descoperite de un producator independent, Emerald Oil, care a incercat sa redeschida sondele de titei pentru a le exploata. Sondele fusesera umplute cu gunoaie, reziduri petroliere si chiar exploziv.

Potrivit legislatiei din Texas, Exxon Mobil ar putea fi amendata cu 10.000 de dolari pentru fiecare sonda sabotata la care se adauga alte penalizari, ajungand la un total de peste un miliard de dolari.

Un purtator de cuvant al companiei a afirmat, citat de Bloomberg, ca "acuzatiile prezinta o imagine falsa si inselatoare a implicarii ExxonMobil" in acest incident.

Compania trebuie sa raspunda acuzatiilor pana la 31 iulie.

Potrivit clasamentului revistei Forbes al celor mai mari 500 de companii din lume, dat recent publicitatii, Exxon Mobil (SUA) se afla pe pozitia a doua, cu o cifra de afaceri de 442.8 miliarde de dolari. Pe primul loc este gigantul Royal Dutch Shell.