Aproximativ un milion de britanici au fost fortati de noile conditii economice sa lucreze part-time, dupa ce nu au reusit sa se angajeze cu norma intreaga. Cifrele oficiale date publicitatii de Biroul National de Statistica din Marea Britanie scot la lumina costurile ascunse ale recesiunii, suportate de mii de familii.

In ultimul an, alti peste 250.000 de oameni care ar fi vrut sa se angajeze full-time au fost nevoiti sa accepte sa lucreze patru zile pe saptamana sau chiar mai putin, scrie The Telegraph. O crestere cu peste o treime fata de anul precedent, care arata ca majoritatea companiilor incearca sa faca fata crizei prin reducerea numarului de ore de lucru si nu prin taierea posturilor.

Mari companii de pe piata britanica au ales fie sa reduca programul de lucru, fie sa prelungeasca vacantele angajatilor, pentru a reduce costurile. La inceputul acestei luni, The Daily Telegraph a dezvaluit ca BT le-a oferit angajatilor posibilitatea sa stea in vacanta pana la un an, daca accepta o micsorare a salariilor de 75%.

British Airways le-a cerut unora dintre angajati sa lucreze cu jumatate de norma sau chiar gratuit. Pe de alta parte, cand cea mai mare companie de consultanta si audit care functioneaza pe piata din Marea Britanie - KPMG - si-a anuntat angajatii ca vor lucra patru zile pe saptamana, 86% din personal a acceptat. Nici firmele de avocatura nu stau mai bine; mare parte dintre cele mai mari cabinete din Londra, inclusiv Norton Rose, au apelat la angajati cu jumatate de norma.

Inclusiv producatorii Ford, Honda si JCB si-au anuntat angajatii ca vor lucra un numar mai mic de ore. Cele mai recente date arata ca, in lunile martie-mai ale acestui an, 927.000 de oameni lucrau mai putin de 30 de ora pe saptamana din cauza faptului ca nu isi gasisera un loc de munca full-time; ceea ce inseamna o crestere de 38%, fata de anul trecut. Cifrele includ atat noii angajati, care nu au putut gasi o alta slujba, dar si personalul deja existent in companii, care a acceptat reducerea orelor de lucru.

Alte statistici publicate saptamana trecuta arata ca numarul somerilor a sarit la 2,38 de milioane de oameni. Economistii estimeaza ca se va ajunge la un total de peste 3 milioane de someri, o situatie asemanatoare crizei de locuri de munca de la inceputul anilor '90 si '80. De data aceasta, insa, cresterea somajului este insotita de modificari profunde pe piata de munca, care au adus sute de mii de angajati in situatia de a accepta sa lucreze mai putin sau sa plateasca pentru a-si pastra locurile de munca.

Analistii economici sustin ca multe intreprinderi cauta in continuare sa-si restructureze forta de munca si avertizeaza ca astfel de anunturi vor fi lansate pana la sfarsitul anului.