Comisia Europeana a autorizat schema de ajutor de stat pentru restructurarea IMM-urilor aflate in dificultate din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si al Ministerului Economiei (ME), se arata intr-un comunicat al Consiliului de Concurenta. Bugetul total estimat al schemei de ajutor de stat este de 180 milioane de euro, din care 30 milioane de euro sunt alocati schemei de salvare.

Din bugetul total al schemei de ajutor de stat, 90 milioane de euro sunt prevazuti pentru acest an.

"Ajutorul de restructurare se poate acorda si companiilor care au beneficiat de ajutor de stat pentru salvare si care, dupa sase luni, nu pot face dovada rambursarii integrale a creditului, dar prezinta un plan de restructurare. Planurile de restructurare ale IMM-urilor, care beneficiaza de ajutor de stat in cadrul acestei scheme, trebuie aprobat, dupa caz, de AVAS sau ministrul Economiei", se arata in comunicat.

In cazul in care valoarea ajutorului depaseste zece milioane de euro pentru un beneficiar, inclusiv ajutorul de salvare, este considerat ajutor individual si trebuie notificat la Comisia Europeana in vederea autorizarii, conform autoritatii de concurenta.

Ajutorul de stat se poate acorda sub forma de subventii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participari la majorarea capitalului social prin transformarea unor creante ale AVAS si Ministerului Economiei in actiuni, esalonarea unor datorii catre AVAS, credite cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana. In prezent, rata de referinta este de 13,76%.

Durata schemei este de doi ani, 2009 -2010, cu posibilitatea de prelungire, iar beneficiarii pot fi numai IMM-urile in dificultate aflate in portofoliul AVAS si ME. Numarul maxim estimat de beneficiari in cadrul schemei este de 50.

AVAS: Noua societati comerciale au solicitat ajutoare de stat

Noua societati comerciale din diferite domenii de activitate au solicitat pana in acest moment acordarea de ajutoare de stat, au precizat reprezentanti ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), citati de NewsIn. Cererile pentru acordarea de ajutoare nu au decat caracter informal intrucat se vor lua in analiza numai acelea care se vor depune dupa publicarea actelor normative.

"Pana la aceasta data au depus solicitari de acordare de ajutor de stat in baza O.U.G. nr. 206/2008, act normativ pentru a carui punere in aplicare au fost realizate cele doua proiecte de hotarare de guvern pentru salvare si respectiv pentru restructurare, un numar de noua agenti economici din diferite domenii de activitate. (...) In prezent, HG-ul privind ajutoarele de stat de salvare, care a fost autorizat de catre Comisia Europeana, este pe circuitul de avizare la Ministerul de Finante. Ulterior, acesta va fi prezentat in Guvern spre aprobare", au spus reprezentantii AVAS.