Oltchim Ramnicu Valcea va imprumuta 62 milioane de euro pentru achizitia de la Petrom a unitatii de petrochimie din cadrul Arpechim Pitesti, se arata intr-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Fondurile vor fi folosite si pentru revizia in vederea repornirii a unitatii de petrochimie si pentru capital de lucru.

Creditul, accesat pe o perioada de sase ani, va fi garantat in proportie de 80%, respectiv 49,6 milioane de euro, cu scrisoare de garantie bancara emisa de Eximbank, iar restul de 20% din valoarea creditului va fi garantata cu active imobilizate apartinand Oltchim in valoare de 55,76 milioane de lei.

Actionarii societatii au mai hotarat ca Oltchim nu se va diviza pe toata durata garantiei fara acceptul prealabil al Eximbank.

Activitatea Oltchim depinde in mare parte de rafinaria Petrochim, combinatul avand nevoie de propilena pentru a functiona la capacitate maxima. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.

Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,79% din actiuni, in timp ce PCC SE detine 12,15% din actiunile companiei, iar alti actionari controleaza 33,05% din actiuni.