Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM a declarat joi, 30 iulie, ca numarul de firme care este de asteptat sa se inchida pana la finalul anului este cel putin egal cu cele inchise in primul semestru, adica aproximativ 115.000. De asemenea, peste 70% dintre firmele care supravietuiesc vor face concedieri, a mai spus acesta.

In conditiile in care 98% din firme sunt microintreprinderi, procentul se va respecta si in cazul firmelor care se inchid, de asemenea si ponderea domeniilor de activitate: comert si servicii. Estimarile au loc in contextul in care efectele crizei se vor resimti mai puternic in a doua jumatate a lui 2009 si in 2010, asa cum se asteapta intreprinzatorii.

Nicolescu estimeaza ca in semestrul II va avea loc o scadere drastica a salariilor in sectorul bugetar. Acesta mai spune ca Banca Mondiala va trebui sa accepte un deficit bugetar mai mare pentru Romania, deoarece situatia economica a tarii este foarte grea. "Altfel, intram in colaps. Alta solutie nu exista", a afirmat Nicolescu.

Delegatia FMI, in opinia lui Nicolescu, ar trebui sa impuna o mai mare transparenta in utilizarea fondurilor care sunt alocate prin intermediul acordului de imprumut.

In ce priveste creditarea, relatia cu bancile evolueaza "foarte lent". Principala cauza a lipsei de lichiditati in piata a fost faptul ca statul s-a imprumutat masiv pe piata si continua sa se imprumute, a mai spus presedintele Consilului National pentru IMM.