1.300 de muncitori germani, care au lucrat in fabrica Nokia de la Bochum pana cand productia a fost mutata in localitatea clujeana Jucu, vor primi ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru a-si gasi o noua slujba. Germania va primi in acest scop, din partea Fondului pentru Ajustare la Globalizare, 5,5 milioane euro, informeaza Euractiv.ro.

Decizia de acordare a ajutorului solicitat de Germania vine din partea Comisiei Europene, dar atat Parlamentul European cat si Consiliul trebuie sa-si dea consimtamantul. Cererea pentru ajutor din partea Fondului pentru Ajustare la Globalizare (EGF) a fost inaintata Comisiei in luna februarie.

"Sunt fericit sa inaintez aceasta cerere pentru ca va ajuta peste 1.300 de muncitori sa se intoarca pe piata muncii," a spus comisarul pentru ocuparea fortei de munca, Vladimir Spidla. "In contextul actualei crize financiare si economice, situatia fortei de munca in zonele afectate este deosebit de vulnerabila. Sunt bucuros ca muncitorii afectati pot fi sprijiniti de plasa de siguranta pe care o poate oferi EGF."

1.337 de muncitori de la fabrica Nokia din Bochum, din Renania de Nord Westfalia, au fost concediati la inceputul anului 2008, dupa ce compania a decis sa mute productia la Jucu, in Romania. In zona Bochum se inregistreaza in mod traditional o rata a somajului cu 3-4 procente mai mare decat media din Germania.

Exista o tendinta in randul producatorilor de telefone mobile de a transfera productia catre piete 'emergente' estice, in special din Asia, atat datorita costurilor de productie mai mici, cat si ca urmare a apropierii de furnizori si de pietele de desfacere care se dezvolta rapid. Cu toate acestea, concedierile de la Bochum au venit in conditiile in care fabrica a fost profitabila in 2007.

Asistenta EGF pentru fostii muncitori germani va consta in cursuri de recalificare, sprijin pentru inceperea de afaceri, sprijin pentru reangajare, alocatii pe termen scurt si sprijin pentru cautarea de locuri de munca la nivel international. Costul total al pachetului este estimat la 11,1 milioane de euro, din care EGF contribuie cu jumatate.

Articolul integral pe Euractiv.ro.