Aproape 90% dintre firmele care au fost lichidate in primul semestru si care au dat vina pe impozitul minim nu aveau activitate sau aveau activitate nesemnificativa, a declarat pentru RFI presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar. Declaratia sa a fost facuta dupa ce Oficiul National al Registrului Comertului a anuntat ca peste 93.000 firme si-au suspendat activitatea in 2009, de aproape 13 ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut.

"Ca urmare a declaratiilor celor 93.542 de societati care s-au lichidat in primele sase luni ale anului 2009, invocand in opinia mea in mod eronat impozitul minim, din analiza datelor noastre rezulta urmatorul lucru: din cele 93.542 de societati comerciale, un numar de 71.004 societati nu au avut activitate in momentul incetarii activitatii sau nu au declarat activitatea desfasurata. Asta inseamna un procent de 76%, 10.549 avand un volum de activitate nesemnificativ, adica 12% din numarul total de societati", a spus seful ANAF.

"Cand vorbesc despre volum de activitate nesemnificativ vorbesc despre societati care in ultimii doi ani de zile, atat in 2007, cat si in 2008, ani de crestere economica, ani in care nu se declansase inca criza economica, criza financiara, aveau o cifra de afaceri de la un leu la zece mii de lei, adica mai exact de la un leu la o suta de milioane de lei vechi. Daca impartim la 12 luni, cat are un an calendaristic, o sa vedem ca aceste societati aveau o cifra de afaceri de maxim opt milioane de lei vechi pe luna. Deci ce afaceri puteau sa faca aceste societati comerciale sau de ce nu le-au facut in anii de crestere economica, in 2007 si 2008? Pentru ca nici macar un angajat nu puteau sa-si permita, pentru ca cifra lor de afaceri nu acoperea acel salariu minim pe care trebuia sa-l plateasca", a spus Blejnar.

Presedintele ANAF a afirmat ca e normal ca unele companii sa-si inchida portile: "Ramane un numar de zece mii de societati. Or este in cursul firesc al evenimentelor, in fiecare an, in ultimii 20 de ani in Romania si pe plan mondial se inchid si se redeschid noi societati".

Intrebat de RFI cum isi explica nemultumirile multor patroni fata de acest impozit minim, Blejnar a raspuns ca "un patron de buna credinta nu s-a plans de introducerea impozitului minim", adaugand ca "e o masura buna iar acest proces de introducere a impozitului minim a responsabilizat anumiti operatori economici, care au neglijat in acesti ultimi doi ani de crestere economica sa-si gestioneze sau sa-si lichideze anumite societati fara activitate economica sau care erau in pierdere la momentul respectiv".