PCC SE, cel mai important actionar minoritar al Oltchim, a cerut joi in instanta suspendarea masurii de acordare de catre banca Eximbank a unei garantii de stat catre Oltchim in valoare de 49,6 milioane de euro, pe baza careia Oltchim vrea sa preia divizia de petrochimie a Arpechim, a anuntat joi compania. PCC acuza faptul ca garantia Eximbank reprezinta ajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene inainte de implementare, ceea ce statul roman nu a facut.

PCC aminteste ca potrivit declaratiilor oficiale din partea guvernului Roman si a Consiliului Concurentei, statul roman va garanta creditele Oltchim prin intermediul unei garantii pentru contractarea imprumutului pentru achizitionarea diviziei de petrochimie din cadrul Arpechim, in prima faza, urmand ca ministerul de Finante sa emita apoi garantii de stat pentru garantarea imprumuturilor pe care Oltchim le va contracta pentru implementarea planului de investitii subsecvent achizitionarii diviziei de petrochimie a Arpechim.

Pe baza garantiei de la Eximbank, Oltchim vrea sa ia un credit de 62 de milioane de euro pentru achizitia de la Petrom a activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim.

PCC cere ca statul roman sa anunte Comisia Europeana de garantia Eximbank

Actionarul minoritar al Oltchim acuza faptul ca statul roman nu a notificat in intregime ajutorul de stat acordat Oltchim.

"Potrivit declaratiilor oficiale din partea Guvernului Roman si a Consiliului Concurentei, autoritatile romane au notificat catre Comisia Europeana numai garantiile de stat care vor fi emise de Ministerul Finantelor si care formeaza etapa 2. Se considera ca garantia de stat care va fi data de Eximbank cade sub incidenta schemei de ajutor de stat aprobate pentru Romania conform Cadrului de lucru temporar si nu a fost notificata catre Comisia Europeana ca parte a sprijinului financiar care urmeaza sa fie acordat Oltchim", se arata in comunicatul PCC.

PCC considera insa ca, in conditiile in care Oltchim e o firma aflata in dificultate, problemele fiind mai vechi de 1 iulie 2008, "garantia de stat care urmeaza sa fie emisa de Eximbank nu poate cadea sub incidenta Cadrului de lucru temporar, nu se incadreaza in schema de ajutor de stat si prin urmare reprezinta ajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene inainte de implementare".

Compania este de parere ca toate garantiile de stat pe care statul roman intentioneaza sa le acorde Oltchim prin intermediul Ministerului de Finante si al Eximbank trebuie notificate Comisiei Europene spre analiza ca un pachet unitar constand in ajutor de stat pentru restructurare.

Mai mult, PCC acuza faptul ca "separarea masurilor de ajutor de stat este facuta doar cu scopul de a permite autoritatilor romane sa acorde partial ajutorul de stat catre Oltchim fara a astepta decizia Comisiei cu privire la toate masurile de ajutor propuse si fara a permite Comisiei sa faca o analiza completa a intregului ajutor care urmeaza a fi acordat pe baza garantiilor de stat".

PCC crede ca preluarea petrochimiei de la Arpechim ar putea aduce in faliment Oltchim

PCC este impotriva preluarii de catre Oltchim a activitatii de petrochimie de la Arpechim, ca si a planului de investitii aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor din 6 august acest an, compania considerand ca aceste masuri nu reprezinta o solutie pentru redresarea Oltchim si sunt deficitare din punct de vedere al principiilor economice si de afaceri. Preluarea petrochimiei de la Arpechim ar putea agrava situatia financiara a Oltchim, considera PCC.

Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,79% din actiuni, in timp ce PCC SE detine 12,15% din actiunile companiei, iar alti actionari controleaza 33,05% din actiuni.