Numeroase guverne din intreaga lume extind si inaspresc controalele asupra tranzactiilor trans-frontaliere care se desfasoara intre companii apartinand aceluiasi grup. Intr-un studiu KPMG sunt analizate in detaliu reglementarile in domeniul preturilor de transfer din 60 de tari, inclusiv Romania.

Companiile care isi desfasoara activitatea in tari precum China, Grecia sau Vietnam se confrunta cu reglementari implementate recent sau care au fost mult dezvoltate in ultima vreme in domeniul preturilor de transfer. In acelasi timp, toate economiile dezvoltate care au reglementari in domeniul preturilor de transfer deja de multa vreme, isi intensifica controalele si isi inaspresc regulile in aceasta arie.

"Intensificarea vigilentei autoritatilor fiscale romane in ceea ce priveste controalele din domeniul preturilor de transfer este o realitate cu care se confrunta orice societate romana care face parte dintr-un grup multinational", a declarat, intr-un comunicat, Teodora Alecu, senior manager al echipei Servicii de Preturi de Transfer din KPMG Romania.

"Studiul arata ca in Europa se inregistreaza un flux continuu de acte legislative emise recent de autoritatile multora din marile economii, care reglementeaza documentatia preturilor de transfer, aplicarea metodelor bazate pe tranzactii, evaluarea elementelor de proprietate intelectuala si altor oportunitati de afaceri. Studiul indica, de asemenea, un interes sporit in randul statelor din Europa de Est in a introduce si dezvolta reglementari privind preturile de transfer, ca urmare a unui numar mare de investitii venite din partea companiilor care doresc sa beneficieze de costuri scazute si de un regim fiscal favorabil", se mai spune in comunicat.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. KPMG isi desfasoara activitatea in 140 de tari si are 135.000 de angajati in intreaga lume.