Consiliul Concurentei a declansat o investigatie la ArcelorMittal Galati pentru a analiza o posibila incalcare a obligatiei de a notifica o concentrare economica si pentru punerea in practica a unei astfel de operatiuni inainte de emiterea unei decizii de catre autoritatea de concurenta. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, investigatia a fost demarata in urma unei plangeri formulate de operatorul portuar Comvex Constanta in luna iulie.

Operatorul portuar a reclamat Consiliului Concurentei existenta unui control al ArcelorMittal asupra Comvex, in baza unui procent de 36%, achizitionat de grupul metalurgic in cursul anului 2008, si a unor relatii de dependenta economica.

De asemenea, societatea reclama o intelegere intre ArcelorMittal Galati, societatea mama ArcelorMittal Holding si o alta societate a grupului, Expert Placement Services prin care s-a incercat eliminarea de pe piata a lui Comvex, prin refuzul de a mai continua colaborarea cu acesta. Societatea constanteana denunta si un abuz de pozitie dominanta exercitat de grupul ArcelorMittal, abuz manifestat atat prin exploatarea starii de dependenta economica in care se afla Comvex fata de grup dar si prin refuzul de a mai trata cu acesta.

“Din analiza unei plangeri formulate de Comvex, operator portuar din Portul Constanta, autoritatea de concurenta a retinut posibila exercitare a unei influente determinante asupra Comvex de catre societati din grupul ArcelorMittal, implicit in contextul unor relatii comerciale de lunga durata intre cei doi si a unei posibile dependente economice. In cazul in care, in urma investigatiei, nu se constata existenta unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, Consiliul Concurentei isi rezerva dreptul de a se autosesiza cu privire la alte posibile incalcari ale legii in speta in cauza”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In situatia existentei unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, celelalte aspecte sesizate raman fara obiect.

Daca se va constata ca ArcelorMittal Galati a realizat o operatiune de concentrare economica pe care nu a notificat-o Consiliului Concurentei, acesta este pasibil de sanctiune pentru omisiunea notificarii (amenda poate ajunge la pana la 1% din cifra de afaceri) si pentru punerea in practica a unei operatiuni inainte de emiterea unei decizii de catre autoritatea de concurenta (in aceasta situatie amenda poate ajunge la pana la 10% din cifra de afaceri).