Bancile ar putea sa suspende pentru o perioada de pana la 12 luni plata ratelor la creditele pentru intreprinderile mici si mijlocii, dupa un model adoptat recent in Italia. Propunerea a fost lansata miercuri de presedintele PSD, Mircea Geoana, in urma unei intalniri cu reprezentantii BNR, ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri si ai Asociatiei Bancilor din Romania.

  • Prima masura invocata de presedintele Senatului priveste "suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii imprumutului principal catre banci pentru imprumutul pe termen mediu si lung".
  • A doua se refera la "suspendarea pe o perioada de la 6 pana la 12 luni a imprumutului pentru operatiuni legate de leasing", relateaza NewsIn.

"Va fac precizarea ca in Italia se suspenda pe o perioada temporara plata principalului, cum se numeste in termeni bancari, dar se continua plata dobanzii aferente", a explicat Geoana.

El a mai precizat ca propune de asemenea prelungirea duratei maxime de plata a datoriilor restante, din Legea insolventei.

"Astazi, in Romania, la 90 de zile, conform Legii insolventei, o firma in dificultate este executata de catre stat si evident de catre bancile comerciale. In Italia s-a mers de la 180 la 270 de zile. Propunerea noastra ar fi sa se mearga de la 90 la 180 de zile, termen in care o firma sa nu fie executata de catre stat sau de catre banci, sa fie cu titlu exceptional de 12 luni pana cand vom intra speram intr-o faza de relansare economica", a explicat presedintele Senatului.

O alta masura sustinuta de liderul PSD priveste "prelungirea finantarii pe termen scurt, pana la 270 de zile, astfel incat sa poata sa existe capital pentru operatiunile curente ale firmei".

"Eligibili pentru aceasta initiativa sunt IMM-urile, cu mai putin de 250 de salariati, cu o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro anual si active totale de 25 de milioane de euro", a spus Geoana.

El a mai afirmat ca astfel de masuri ar reprezenta raspunsul la principala problema pe care sectorul privat o reclama: lipsa de lichiditate.