La aproximativ 15 km de Bucuresti, la intrare in comuna Dragomiresti, judetul Ilfov, cum vii dinspre Ciorogarla pe stanga, se deschide pe 1 septembrie cea mai mare fabrica Pepsi din Europa. Una dintre cele mai mari investitii ale anului, despre care compania nu vrea sa vorbeasca pana la inaugurarea oficiala.

La picior, prin Dragomiresti

N-aveam nicio idee unde ar putea fi situata noua fabrica Pepsi, asa ca am intrebat-o pe doamna care mergea in aceeasi directie cu mine in autobuzul 421. "Nu stiu, mama. Dar, daca te dai jos la primarie sau la posta, poate gasesti pe cineva care sa te indrume spre locul pe care-l cauti", mi-a spus doamna.

Pustiul din stanga mea, auzind conversatia, imi spune ca a auzit ca se face fabrica Pepsi la el in comuna, e o strada care duce exact catre parcul industrial, dar nu stie sa-mi explice. Stau si ma gandesc ca soferul autobuzului este cea mai de incredere sursa privind locatia parcului industrial, si merg sa-l intreb. Imi spune ca am ratat statia unde trebuia sa ma dau jos, dar sa merg pana la capat si la intoarcere imi arata soseaua pe unde trebuie sa merg.

Ajung la indicatorul care-mi arata directia catre parc si-o iau la pas. Nu merg bine nici 2 minute, ca opreste un camion si soferul ma intreaba daca ma duce undeva. M-a vazut pe drumul asta de tara si a zis ca, daca vreau, ma lasa unde am treaba. Il intreb daca stie ceva despre fabrica. "Am auzit ca se deschide in curand, dar nu stiu cand. O sa-mi depun si eu CV-ul, poate au nevoie de oameni", imi spune soferul camionului. Ajung in fata fabricii, multumesc tanarului amabil, si ma indrept catre poarta.

30.000 de metri patrati

Atat are parcul industrial Pepsi din Dragomiresti. Este situat in mijlocul campiei, cumva putin in spatele Carrefour Militari. De la statia de metrou Pacii, ajungi cam in 3 sferturi de ora la fabrica Pepsi. Linia preoraseneasca 421, te lasa la 5 minute departare de locul cu pricina. Cefin Automotive este singurul vecin aflat in imediata apropiere.

Halele sunt deja finalizate. La intrare, o coada de tiruri. Secretul e pazit cu strasnicie de portar. "Nu stiu ce cautati, dar sa stiti ca pe-aici sunt serpi." Sub o umbreluta Pepsi, portarul imi raspunde incruntand din sprancene la intrebarea mea ce se afla in spatele gardurilor: "Nu stiu." Mai stau cateva minute incarcand sa fac ceva poze, dar sunt departe si obiectivul nu ma ajuta.

PepsiAmericas este al doilea mare imbuteliator Pepsi-Cola la nivel mondial

Investitia din judetul Ilfov este in valoare de 150 de milioane de dolari, si o parte a activitatilor din Bucuresti vor fi relocate la Dragomiresti. PepsiAmericas a preluat integral, in 2007, grupul Quadrant-Amroq Bottling (QAB), producatorul si distribuitorul bauturilor Pepsi in Romania.

QAB Romania detine doua unitati de productie a bauturilor racoritoare la Bucuresti, si una la Covasna, pentru apa minerala.

La inceputul lunii august, PepsiCo, al doilea mare producator de bauturi racoritoare la nivel mondial, a anuntat ca a incheiat un acord de preluare a celor mai mari doi imbuteliatori ai produselor proprii, Pepsi Bottling Group si PepsiAmericas, pentru aproximativ 7,8 miliarde de dolari.

Compania PepsiAmericas are probleme la nivel mondial. Vanzarile sale au scazut in trimestrul al doilea cu 6%, la 1,26 miliarde de dolari, de la 1,34 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut. Profitul net al companiei a fost de peste 60 de milioane de dolari, in coborare cu 35%, de la 95 de milioane.

In Europa Centrala si de Est, vanzarile PepsiAmericas au scazut cu 32% in trimestrul al doilea, la 246 milioane de dolari. Pepsi este prezent in aceasta zona a continentului in Romania, Ucraina, Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia.