Contractul de 450 de milioane de euro, fara TVA, semnat de Primaria Sector 1 cu Romprest este nul si trebuie desfiintat. Cel putin asa crede Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, care va cere anularea acestuia in instanta, in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care exista doua decizii irevocabile ale Justitiei care anuleaza procedura de atribuire a contractului, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din primarie.

ANRMAP considera ca acest contract, incheiat pe o perioada de 25 de ani, este un act care rezulta direct din procedura de atribuire, procedura care a fost anulata de justitie.

Coincidenta bizara: Primaria Sector 1, condusa de liberalul Andrei Chiliman, a semnat cu firma Romprest contractul privind serviciile de salubritate din Sector pentru o suma de 450 milioane de euro, fara TVA, pe o perioada de 25 de ani, chiar in ziua in care Curtea de Apel Bucuresti a anulat, prin decizie irevocabila, procedura de acordare a licitatiei.

Istoria contractului:

In data de 8 decembrie 2007, Consiliul local sector 1 a initiat procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea contractului avand ca obiect "delegarea gestiunii prestarii serviciilor de salubritate" pe raza sectorului.

Doua firme - Masoti si Supercom - au contestat la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor procedura de licitatie. CNSC a respins ambele contestatii in 15 ianuarie 2008.

In 31 august 2008, Masoti cere Curtii de Apel Bucuresti anularea decizieii CNSC din 15 ianuarie.

Curtea de Apel admite plangerea Masoti si, prin decizia din 30 iunie 2008, irevocabila, anuleaza anuntul de participare nr. 40433/8.12.2007, documentatia de atribuire si intreaga procedura de achizitie derulata conform acestora.

In aceeasi zi, inainte ca instanta sa pronunte o solutie, Consiliul Local Sector 1 incheie cu SC Compania Romprest Service SA contractul J077/S/30.06.2008 privind delegarea gestiunii prestarii serviciilor de salubritate pe raza administrativa a sectorului.

In 13 octombrie 2008, SC RER Ecologic Service Bucuresti SA depune si ea plangere la Curtea de Apel Bucuresti care, prin decizia 2759 din 27 noiembrie 2008 desfiinteaza o decizie a CNSC si anuleaza procedura de licitatie publica deschisa.

In ciuda celor doua decizii irevocabile, Consiliul Local al Sectorului 1 si Romprest nu au anulat contractul.

Contractul:primul audit, peste 15 ani

Asa cum reiese din anuntul de participare nr. 4033 publicat in 8 decembrie 2007, valoarea estimata a contractului este de 450.000.000 euro, fara TVA.

"Tarifele stabilite pentru prestarea operatiunilor de salubrizare sunt cele cuprinse in propunerea financiara a ofertantului" (Pct. 3 al contractului), propunere care nu exista in dosarul de supraveghere al ANRMAP.

Contractul este incheiat pe o perioada de 25 de ani.

Dupa 15 ani, se va organiza un audit international al calitatii serviciilor prestate de catre un auditor selectat de autoritatea contractanta prin licitatie internationala, care va acorda calificative intre 1 (foarte slab) si 5 (foarte buna).

Primaria nu poate desfiinta unilateral contractul daca se obtine un calificativ al calitatii serviciilor de cel putin 3.

La finalul contractului, daca acesta nu a fost reziliat potrivit prevederilor de mai sus, acesta poate fi prelungit.

Ce spune Primaria: E problema unei firme particulare concurente

"Contractul este perfect legal si valabil, verificat si paraverificat de toate institutiile statului. Este problema unei firme particulare concurente", a declarat, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1, Alexandru Ichim.

El a precizat ca, desi a fost contestat, toate institutiile abilitate ale statului, inclusiv ANRMAP, "au stabilit cat se poate de clar ca licitatia de atribuire organizata de Consiliul Local si atribuirea contractului au fost cat se poate de legale".

"Exista un contract valabil, in baza unei licitatii publice la care au participat mai multe companii romanesti si internationale", a mai spus Ichim.

Romprest: Masoti, un pui de-al lui REBU

Si vicepresedintele Romprest, Florin Bolchis, a sustinut ca acest contract este perfect legal, iar firma care a contestat prima oara procedura de atribuire a licitatiei nu este decat "un pui de-al lui REBU".

"Masoti este un pui de-al lui REBU, o firma cu un singur angajat, un director de la REBU, aflata in stare de faliment, care nici macar nu a participat la licitatie.

Daca cineva din Tara Romaneasca poate sa desfiinteze o licitatie dintr-o postura falimentara, o firma cu un singur angajat...Nici macar sediu social nu cred ca mai au", a mai spus Bolchis, care a precizat ca Romprest isi va continua activitatea de salubrizare a sectorului.

"Dvs. stiti ca pentru salubrizarea unui sector trebuie sa faci investitii de 50-100 de milioane? In plus, trebuie notat faptul ca judecatorii care au pronuntat sentinta Curtii de Apel au fost reclamati la Consiliul Superior al Magistraturii (de catre Primaria Sector 1, n.r.)", a mai spus Florin Bolchis.

Un pic de istorie

Inainte ca acest contract sa fie acordat Romprest, serviciile de salubrizare in Sectorul 1 erau asigurate de SC REBU SA. Primaria Sector 1 incercase si anterior sa renunte la serviciile prestate de firma REBU.

In 28 iulie 2006, Primaria Sector 1, condusa de Andrei Chiliman, din iunie 2004, a anuntat REBU ca ii inceteaza contractul in 18.08.2007 si intentioneaza sa organizeze o licitatie publica pentru atribuirea acestui serviciu. Consiliul local decide demararea procedurilor de atribuire a contractului.

REBU depune contestatie la CNSC, respinsa insa. Curtea de Apel, sesizata de REBU, desfiinteaza insa decizia Consiliului local, motivand ca atribuirea de contracte de salubrizare nu apartine primariilor de sector, ci Primariei Generale a Bucurestiului.

Care Primarie Generala, prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prelungeste contractul REBU pana in 18.08.2011.

Primaria Sector 1 se conformeaza la acel moment deciziei Curtii de Apel.

Ulterior, prin ordonanta de urgenta, se stabileste ca atribuirea serviciilor de salubritate intra in competenta primariilor de sector, si nu a Primariei Generale.

Imediat dupa aceasta modificare, Primaria Sector 1 organizeaza o noua procedura de selectare, prin anuntul de participare din 8 decembrie 2007, care a fost castigata ulterior de Romprest.

Cine e Romprest

A derulat in 2007 afaceri de 112.359.240 RON.

Compania are mai multe contracte cu institutii de stat pentru prestari servicii curatenie: Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, Gara de Nord Bucuresti si metrou, precum si salubrizarea mai multor localitati. Tot Romprest se ocupa de salubrizarea pe DN1.

Romprest deruleaza afaceri si cu Sectorul 5, condus de social-democratul Marian Vanghelie.

La aceasta companie este actionar cu o participatie de 10% Aeroportul International Henri Coanda. Cel mai mare actionar este Fondul de investitii britanic 3I GROUP PLC cu 43,5% din actiuni, urmat de Fondul american de investitii Detaco LLC care controleaza 42,7% din titluri.

Presedintele Consiliului de Administratie al societatii este Florian Walter, fost Florian Busca, un controversat om de afaceri. Si-a schimbat numele din cauza unor probleme cu justitia, fiind cercetat penal pentru inselaciune si camatarie.

Si-a schimbat numele pentru ca avea nevoie de avize de securitate de la Ministerul Apararii necesare participarii Romprest la o licitatie de prestari servicii de salubrizare pentru bazele NATO de la Mihail Kogalniceanu, licitatie care a si fost castigata.

Florian Walter are legaturi si cu lumea sportului. A fost actionar la Dinamo, iar acum detine Universitatea Cluj.