Justitia, sesizata in privinta legalitatii atribuirii contractului de 450 mil. euro dintre Primaria Sector 1 si Romprest

de Robert Mihailescu     HotNews.ro
Miercuri, 26 august 2009, 16:56 Economie | Companii


Florian Walter, fost Florian Busca, presedintele Romprest
Foto: Agerpres
Contractul de 450 de milioane de euro, fara TVA, semnat de Primaria Sector 1 cu Romprest este nul si trebuie desfiintat. Cel putin asa crede Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, care va cere anularea acestuia in instanta, in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care exista doua decizii irevocabile ale Justitiei care anuleaza procedura de atribuire a contractului, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din primarie.

ANRMAP considera ca acest contract, incheiat pe o perioada de 25 de ani, este un act care rezulta direct din procedura de atribuire, procedura care a fost anulata de justitie.

Coincidenta bizara: Primaria Sector 1, condusa de liberalul Andrei Chiliman, a semnat cu firma Romprest contractul privind serviciile de salubritate din Sector pentru o suma de 450 milioane de euro, fara TVA, pe o perioada de 25 de ani, chiar in ziua in care Curtea de Apel Bucuresti a anulat, prin decizie irevocabila, procedura de acordare a licitatiei.

Istoria contractului:

In data de 8 decembrie 2007, Consiliul local sector 1 a initiat procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea contractului avand ca obiect "delegarea gestiunii prestarii serviciilor de salubritate" pe raza sectorului.

Doua firme - Masoti si Supercom - au contestat la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor procedura de licitatie. CNSC a respins ambele contestatii in 15 ianuarie 2008.

In 31 august 2008, Masoti cere Curtii de Apel Bucuresti anularea decizieii CNSC din 15 ianuarie.

Curtea de Apel admite plangerea Masoti si, prin decizia din 30 iunie 2008, irevocabila, anuleaza anuntul de participare nr. 40433/8.12.2007, documentatia de atribuire si intreaga procedura de achizitie derulata conform acestora.

In aceeasi zi, inainte ca instanta sa pronunte o solutie, Consiliul Local Sector 1 incheie cu SC Compania Romprest Service SA contractul J077/S/30.06.2008 privind delegarea gestiunii prestarii serviciilor de salubritate pe raza administrativa a sectorului.

In 13 octombrie 2008, SC RER Ecologic Service Bucuresti SA depune si ea plangere la Curtea de Apel Bucuresti care, prin decizia 2759 din 27 noiembrie 2008 desfiinteaza o decizie a CNSC si anuleaza procedura de licitatie publica deschisa.

In ciuda celor doua decizii irevocabile, Consiliul Local al Sectorului 1 si Romprest nu au anulat contractul.

Contractul: primul audit, peste 15 ani

Asa cum reiese din anuntul de participare nr. 4033 publicat in 8 decembrie 2007, valoarea estimata a contractului este de 450.000.000 euro, fara TVA.

"Tarifele stabilite pentru prestarea operatiunilor de salubrizare sunt cele cuprinse in propunerea financiara a ofertantului" (Pct. 3 al contractului), propunere care nu exista in dosarul de supraveghere al ANRMAP.

Contractul este incheiat pe o perioada de 25 de ani.

Dupa 15 ani, se va organiza un audit international al calitatii serviciilor prestate de catre un auditor selectat de autoritatea contractanta prin licitatie internationala, care va acorda calificative intre 1 (foarte slab) si 5 (foarte buna).

Primaria nu poate desfiinta unilateral contractul daca se obtine un calificativ al calitatii serviciilor de cel putin 3.

La finalul contractului, daca acesta nu a fost reziliat potrivit prevederilor de mai sus, acesta poate fi prelungit.

Ce spune Primaria: E problema unei firme particulare concurente

"Contractul este perfect legal si valabil, verificat si paraverificat de toate institutiile statului. Este problema unei firme particulare concurente", a declarat, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1, Alexandru Ichim.

El a precizat ca, desi a fost contestat, toate institutiile abilitate ale statului, inclusiv ANRMAP, "au stabilit cat se poate de clar ca licitatia de atribuire organizata de Consiliul Local si atribuirea contractului au fost cat se poate de legale".

"Exista un contract valabil, in baza unei licitatii publice la care au participat mai multe companii romanesti si internationale", a mai spus Ichim.

Romprest: Masoti, un pui de-al lui REBU

Si vicepresedintele Romprest, Florin Bolchis, a sustinut ca acest contract este perfect legal, iar firma care a contestat prima oara procedura de atribuire a licitatiei nu este decat "un pui de-al lui REBU".

"Masoti este un pui de-al lui REBU, o firma cu un singur angajat, un director de la REBU, aflata in stare de faliment, care nici macar nu a participat la licitatie.

Daca cineva din Tara Romaneasca poate sa desfiinteze o licitatie dintr-o postura falimentara, o firma cu un singur angajat...Nici macar sediu social nu cred ca mai au", a mai spus Bolchis, care a precizat ca Romprest isi va continua activitatea de salubrizare a sectorului.

"Dvs. stiti ca pentru salubrizarea unui sector trebuie sa faci investitii de 50-100 de milioane? In plus, trebuie notat faptul ca judecatorii care au pronuntat sentinta Curtii de Apel au fost reclamati la Consiliul Superior al Magistraturii (de catre Primaria Sector 1, n.r.)", a mai spus Florin Bolchis.

Un pic de istorie

Inainte ca acest contract sa fie acordat Romprest, serviciile de salubrizare in Sectorul 1 erau asigurate de SC REBU SA. Primaria Sector 1 incercase si anterior sa renunte la serviciile prestate de firma REBU.

In 28 iulie 2006, Primaria Sector 1, condusa de Andrei Chiliman, din iunie 2004, a anuntat REBU ca ii inceteaza contractul in 18.08.2007 si intentioneaza sa organizeze o licitatie publica pentru atribuirea acestui serviciu. Consiliul local decide demararea procedurilor de atribuire a contractului.

REBU depune contestatie la CNSC, respinsa insa. Curtea de Apel, sesizata de REBU, desfiinteaza insa decizia Consiliului local, motivand ca atribuirea de contracte de salubrizare nu apartine primariilor de sector, ci Primariei Generale a Bucurestiului.

Care Primarie Generala, prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prelungeste contractul REBU pana in 18.08.2011.

Primaria Sector 1 se conformeaza la acel moment deciziei Curtii de Apel.

Ulterior, prin ordonanta de urgenta, se stabileste ca atribuirea serviciilor de salubritate intra in competenta primariilor de sector, si nu a Primariei Generale.

Imediat dupa aceasta modificare, Primaria Sector 1 organizeaza o noua procedura de selectare, prin anuntul de participare din 8 decembrie 2007, care a fost castigata ulterior de Romprest.

Cine e Romprest

A derulat in 2007 afaceri de 112.359.240 RON.

Compania are mai multe contracte cu institutii de stat pentru prestari servicii curatenie: Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, Gara de Nord Bucuresti si metrou, precum si salubrizarea mai multor localitati. Tot Romprest se ocupa de salubrizarea pe DN1.

Romprest deruleaza afaceri si cu Sectorul 5, condus de social-democratul Marian Vanghelie.

La aceasta companie este actionar cu o participatie de 10% Aeroportul International Henri Coanda. Cel mai mare actionar este Fondul de investitii britanic 3I GROUP PLC cu 43,5% din actiuni, urmat de Fondul american de investitii Detaco LLC care controleaza 42,7% din titluri.

Presedintele Consiliului de Administratie al societatii este Florian Walter, fost Florian Busca, un controversat om de afaceri. Si-a schimbat numele din cauza unor probleme cu justitia, fiind cercetat penal pentru inselaciune si camatarie.

Si-a schimbat numele pentru ca avea nevoie de avize de securitate de la Ministerul Apararii necesare participarii Romprest la o licitatie de prestari servicii de salubrizare pentru bazele NATO de la Mihail Kogalniceanu, licitatie care a si fost castigata.

Florian Walter are legaturi si cu lumea sportului. A fost actionar la Dinamo, iar acum detine Universitatea Cluj.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4614 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  450mil euro? (Miercuri, 26 august 2009, 17:23)

  claudiopolis [utilizator]

  de 1000 de ori mai mult decat scenele lui ridzi?
  • +1 (7 voturi)    
   ? (Miercuri, 26 august 2009, 17:51)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui claudiopolis

   Chiliman e liberal cumva? Contractele trec cumva si prin mana Primarului General?
   Vreau sa inteleg cine in cine da....ca mai toate "dezvalurilie" astea care apar in ultima vreme sunt din astea de campanie.
   • +5 (5 voturi)    
    pai iata (Miercuri, 26 august 2009, 18:36)

    io [anonim] i-a raspuns lui bgd

    deci Chiliman (PNL) vrea sa faca licitatie ca sa scape de REBU, CA spune ca atribuirea contractelor de salubrizare tine de PMB, condusa de Videanu (PD).
    si pentru ca treaba asta era pe la inceputul lui 2007, cind intre PD si PNL relatia trosnea pe la inchieturi, Videanu zice "aa" si prelungeste contractul cu REBU.
    sesizat, iritat si enervat, prim-ministrul Tariceanu (PNL, remember) arunca bomba sa-i taie lu' Videanu ... da, da, n-a gasit alta rima ...
    adica o OUG prin care muta gestionarea salubrizarii de la PMB la sectoare, adica care va sa zica, sa poata face Chiliman licitatia.
    ca care Chiliman atribuie contractul catre Romprest desi procedura de licitare se afla in litigiu.
    • 0 (6 voturi)    
     Aha...deci PDL da in PNL (Miercuri, 26 august 2009, 19:24)

     bgd [utilizator] i-a raspuns lui io

     Mersi de explicatie
  • +1 (5 voturi)    
   ce scandal ar fi iesit (Miercuri, 26 august 2009, 20:37)

   metronom [utilizator] i-a raspuns lui claudiopolis

   ...daca smenul s-ar fi facut intr-o primarie condusa de un primar PDL. Ce de breaking news... ce isterie la talk-show-uri. La ora asta sigur era si Basescu implicat pana in gat.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce-ar fi sa mai sapatzi, HotNews (Miercuri, 26 august 2009, 17:48)

  RTT [anonim]

  Daca nu vi se pune ceva langa tampla:)

  http://www.crji.org/news.php?id=45&l=1
 • +6 (6 voturi)    
  Marketing (Miercuri, 26 august 2009, 18:07)

  orbservator [anonim]

  Mai tineti minte reclamele obsesive la nimic de pe televiziuni ale Romprest ? Ce ziceti, vor sapa deontologii ? (De la toate televiziunile , dar mai ales de la cele de stiri ) . Binenteles ca nu , ca masoneria-mafie lucreaza !
 • +4 (4 voturi)    
  keloo24 (Miercuri, 26 august 2009, 18:43)

  lascu iulian [anonim]

  Cum smenu meu incheie astia contracte de achizitie publica pe 25 de ani cand OUG 34/2006 si Hg 925/2006 stipuleaza ca durata maxima a unui contract de achizitie publica nu poate depasi 48 de luni? Pe de alta parte nu se poate incheia contract de prestari servicii pentru salubrizare, autoritatile locale sunt obligate sa concesioneze serviciile de salubritate pentru ca apoi sa fie preluate de catre operatorii regionali. Romanika tara tuturor posibilitatilor. Ar trebui sa activeze clauza de salvagardare pe justitie CE ca poate asa intra toti hotii la puscarie. Achiztiile publice nu sunt pentru dezvoltarea IMM-urilo si nici nu se organizeaza cu repectarea principiilor enuntate in OUG 34/2006, sunt pentru firmele care finanteaza campaniile electorale ale hotilor din primarii. Sa nu creada cineva ca fondurile primite de la firme penru campanii vor fi donatii, se intorc ele inzecit sub forma de contracte de achizitie publica. Cat despre CNSC si ANRMAP sunt niste marionete. ANRMAP-ul mai "misca" ceva de cand s-a schimbat presedintele dar vom vedea pana cand si daca se va lua de autoritatile contractante care au conducatori PDL-isti. Jos mafia!!!
 • +6 (6 voturi)    
  cum sa faci un contract pe 25 de ani? (Miercuri, 26 august 2009, 18:45)

  ion [anonim]

  Asta inseamna ca urmatorii primari care mai vin in astia 25 de ani nu mai pot schimba nimic?
  PNL isi asigura mulsul primariei de bani timp de 25 de ani...
  De ce nu da toate contractele primariei pe 100 de ani si pot sa inchida primaria pana in secolul urmator.
  • +2 (4 voturi)    
   exact cum am dat petrolul, dupa modelul liberal (Miercuri, 26 august 2009, 19:37)

   zexe [anonim] i-a raspuns lui ion

   Ce te miri ? Petrolul l-am dat pe nimic si pe o perioada mai lunga
 • +2 (4 voturi)    
  Nu inteleg problema!!! (Miercuri, 26 august 2009, 19:23)

  Andrei [anonim]

  Exista niste decizii in justitie care in Romania sunt obligatorii (in Somalia probabil problema s-ar fi pus altfel) deci orice alte discutii sunt inutile. Licitatia trebuie reorganizata.

  Acum daca castiga acelasi ofertant asta nu ar fi decat inca o dovada ca nu suntem departe de Somalia - sau ca acel ofertant este intr-adevar cel mai bun:-)))
 • -1 (1 vot)    
  rebu afara (Joi, 27 august 2009, 4:30)

  Andrei [anonim]

  Bine ca i-a scos pe rebu ca nu prea faceau nimic, astia de la rompest macar se misca si lucreaza.
 • +1 (1 vot)    
  BANI PENTRU CRIN! (Joi, 27 august 2009, 8:34)

  gabifm [utilizator]

  De ce sunt rai? Nu ii trebuie si lui Crin Antonescu bani pentru campanie? Patriciu da dar nu prea mult pentru ca nu investeste in perdanti, media isi face treaba dar nu prea ai ce ferchezui la imaginea lui Antonescu; orice ar spune se ajunge la faptul ca este cel mai mare chiulau din parlamentul Romaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  Excluzand politica... (Joi, 27 august 2009, 12:44)

  Kata [anonim]

  ideea este ca sectorul 1 este incomparabil mai bine intretinut decat atunci cand era Romprest. Asadar nu mai intereseaza altceva daca se face bine treaba!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by