Bancile vor efectua, impreuna cu BNR, o serie de teste de impact asupra sistemului in ceea ce priveste volumul provizioanelor in cazul suspendarii pe 12 luni, a platii ratelor din creditele pe termen mediu si lung ale IMM-urilor, informeaza NewsIn. Masura a fost propusa de presedintele PSD, Mircea Geoana.

"Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a analizat, in sedinta de miercuri, 26 august, propunerea avansata de presedintele Senatului privind aplicarea unor masuri de suspendare, pe o perioada de 12 luni, a platii ratelor de capital din creditele pe termen mediu si lung acordate IMM-urilor si care, la data solicitarii suspendarii, nu sunt incluse in categoriile indoielnic sau pierdere", se arata intr-un comunicat al ARB, citat de NewsIn.

In plus, bancile vor efectua, impreuna cu BNR, "teste de impact asupra sistemului in ceea ce priveste volumul provizioanelor pe Standardele Romanesti de Contabilitate (RAS) si Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) si privind lichiditatea sistemului in general".

De asemenea, "va fi stabilit volumul de restructurari de credite deja facute in sistem pe principii identice sau asemanatoare cu cele propuse", se mai precizeaza in comunicatul ARB.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a prezentat marti, in urma unei intalniri cu reprezentantii BNR, ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri si ARB, o serie de masuri privind suspendarea platii creditelor si aplicarea unor facilitati.

Prima masura invocata de presedintele Senatului priveste "suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii imprumutului principal catre banci pentru imprumutul pe termen mediu si lung". A doua se refera la "suspendarea pe o perioada de la 6 pana la 12 luni a imprumutului pentru operatiuni legate de leasing".