Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Razboiul dintre producatori si retelele comerciale continua, dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor a legii care reglementeaza relatiile dintre acestia. Marul discordiei il reprezinta modul de stabilire a preturilor de achizitie si a termenelor de plata. In ciuda numeroaselor consultari intre cele doua tabere, forma finala a legii nu convine retailerilor. Patronatele din industrie, pe de alta parte, considera ca legea va scadea preturile la alimente cu cel putin 10%.

Este vorba, in principal, despre faptul ca producatorii nu mai sunt obligati sa isi vanda produsele altor comercianti la un pret mai mare sau egal cu cel la care le vand hipermarketului.

Comisia Europeana publica noi dovezi in sprijinul amenzii record de 1,06 miliarde de euro aplicata in luna mai companiei Intel pentru practici anti-concurentiale. Au fost publicate e-mail-uri si inregistrari de la diversi producatori de PC-uri carora Intel le-a cerut sa cumpere chip-urile sale in detrimentul celor ale concurentului AMD.

De exemplu in 2003 Intel i-a amenintat pe cei de la Dell ca razbunarea "ar putea fi severa si prelungita si ar putea afecta toate liniile de business", daca producatorul de PC-uri va incepe sa cumpere procesoare de la rivalul AMD.

CE a dat dovezi clare si in sprijinul acuzatiilor conform carora Intel ar fi oferit bani producatorilor de PC-uri pentru ca ei sa amane lansarea unor produse cu procesoare AMD. Este vorba de HP caruia Intel i-a interzis sa vanda desktop-uri de business cu procesoare AMD catre companiile mari si i-a cerut sa amane cu sase luni lansarea in Europa a primului desktop cu procesor AMD.

Dell, al doilea mare producator mondial de PC-uri a ajuns la o intelegere pentru a cumpara compania Perot Systems, furnizor de solutii IT, pentru circa 3,9 miliarde dolari. Cele doua companii vor avea venituri cumulate din servicii in valoare de opt miliarde dolari anual si isi vor uni complet activitatile in 2012.

Perot Systems are 23.000 de angajati pe pan mondial, dintre care mai mult de jumatate in SUA si aproape o treime in India. Compania a raportat venituri de 2,6 miliarde dolari pe plan mondial.

Fondul Monetar International a revizuit in sens pozitiv perspectivele economiei bulgare, estimand pentru acest an o contractie economica de 6,5%. Anterior, FMI prognoza ca Produsul Intern Brut al Bulgariei se va reduce cu 7,0% in 2009.

Reprezentantii misiunii FMI la Sofia au anuntat ca Produsul Intern Brut al Bulgariei va scadea cu 6,5% in acest an si cu 2,5% in 2010. Aceasta este prima revizuire in sens pozitiv a perspectivelor economiei bulgare realizata de FMI de la inceputul crizei economice mondiale.

Iata si evenimentele economice ale zilei:

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, sustine la ora 12.00 o conferinta de presa asupra votului favorabil dat Codului de Bune Practici privind comerţul cu produse agroalimentare

Tot astazi, ministerul Mediului lanseaza proiectului 'Dezvoltarea pieţelor ecologice emergente din România