Romania domina topul celor mai mari 100 de companii nebancare din sud-estul Europei in functie de venituri, realizat de SEE News si casa de consultanta Roland Berger, 43 de firme romanesti figurand in acest top. Prima pozitie in acest top este ocupata de Petrom, cu venituri de 4,85 miliarde de euro in 2008.

Pe urmatoarele doua locuri in clasament se situeaza INA din Croatia si Lukoil Neftochim din Bulgaria, cu venituri de 3,65 miliarde de euro, respectiv 3,64 miliarde de euro.

In topul primelor zece companii se mai regasesc Rompetrol Rafinare (locul 7), Arcelormittal Galati (8) si Automobile Dacia (9). Alte firme romanesti prezente in topul celor mai mari 100 de companii din sud-estul Europei sunt Metro Cash and Carry, Rompetrol Downstream, Petrotel Lukoil, Orange, Lukoil Romania, Vodafone, GDF SUEZ Energy Romania, Romgaz, Carrefour Romania, Porsche Romania, British American Tobacco Trading.

Cea mai mare parte a companiilor romanesti prezente in top activeaza in sectorul petrolier, energetic si in comertul cu ridicata si cu amanuntul.

Clasamentul vizeaza zece state, respectiv Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia.