Pesimismul privind perspectivele financiare ale companiilor romanesti este sentimentul general al oamenilor de afaceri romani, arata studiul Delloite Business Sentiment Index (DBSI), care reflecta opiniile oamenilor de afaceri de top din Romania si din alte cinci tari din regiune. Numai 15,4% dintre oamenii de business se asteapta la o imbunatatire a acestor perspective financiare, in timp ce 23,1% cred ca ele sunt de-a dreptul sumbre. Acelasi pesimism apare si referitor la accesarea fondurilor europene, aproape 70% dintre respondenti considerand ca ele sunt foarte greu de accesat.

"Firmele romanesti isi continua strategia de crestere a afacerilor, insa cu o atentie sporita asupra costurilor (de exemplu, majoritatea respondentilor cred in relansarea economiei si pregatesc noi produse si servicii, anticipand totodata o reducere a cheltuielilor de capital si noi reduceri de personal). Pe de alta parte, insa, oamenii de afaceri preconizeaza o noua inasprire a reglementarilor, in urmatorul an, si lanseaza un avertisment asupra accesarii dificile a fondurilor europene", rezuma George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania, rezultatele studiului privind Romania.

Cifrele indica un optimism al companiilor romanesti privind perspectivele generale ale economiei in urmatoarele sase luni - 38,5% dintre respondenti indicand asta, pe locul doi dupa oamenii de afaceri polonezi, cei mai optimisti, cu 51,2%.

Insa atunci cand este vorba despre perspectivele financiare ale companiilor din Romania, liderii acestora sunt cei mai pesimisti din regiune: doar 15,4% dintre ei se asteapta la o imbunatatire a acestora, in timp ce 23,1% dintre ei vad niste perspective sumbre. Studiul explica acest pesimism comparativ cu Polonia, unde se remarca cel mai mare grad de optimism, 76,7% dintre oamenii de afaceri polonezi asteptand o imbunatatire a situatiei si unde a existat o continua crestere gratie cererii existente, in ciuda recesiunii globale, in timp ce in Romania cheltuielile de consum au scazut cu peste 125%, cea mai mare scadere din UE.

  • Mari bine de jumatate dintre oamenii de afaceri din Romania (65,4%) spun ca in Romania nu exista intarzieri semnificative de plata a datoriilor, situandu-ne din acest punct de vedere pe locul doi in regiune, dupa Polonia (62,8%).
  • Tot in urma Poloniei, tot pe locul doi se situeaza companiile romanesti si in privinta intentiei de a lansa noi produse si servicii in urmatoarele 12 luni. 61,5% dintre companiile romanesti au de gand sa isi extinda gama de produse si servicii in urmatorul an.
  • Totusi, 60% dintre oamenii de afaceri se asteapta la o inasprire a reglementarilor in urmatorul an.
  • In privinta accesarii fondurilor europene, romanii si slovacii sunt cei mai pesimisti. Aproape 70% dintre oamenii de afaceri romani (69,2%) spun ca fondurile europene sunt dificil de accesat. Totusi, se remarca o crestere a interesului pentru aceste fonduri, fata de anul trecut. Insa proiectele s-au reorientat dinspre investitii spre resurse umane sau proiecte pentru IMM-uri.

„In ultimul an, am asistat la o crestere sustinuta a cererii, numarul de clienti urcand cu 38% fata de 2008", spune Radu Kubinschi, manager in cadrul Grants & Incentives, departamentul Deloitte Romania specializat in accesarea fondurilor structurale. "Proiectele sunt numeroase, dar au valori mai mici fata de anul trecut. Data fiind criza economica, multe companii s-au reorientat catre retentia angajatilor si restructurarea organizatiei, tendinta care se reflecta si in destinatia fondurilor structurale din acest an: 90% pentru proiecte de resurse umane, restul fiind distribuit intre proiecte pentru IMM-uri si cooperare trans-frontaliera (cate 5%). Comparativ, 80% din proiectele de finantare de anul trecut vizau investitii in echipamente, proiecte turistice (5%) si proiecte pe resurse umane (15%)”, a adaugat acesta.

Alte concluzii ale studiului privind Europa Centrala:

  • Aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca economia fie se va inrautati, fie va ramane la fel anul urmator.
  • Pe de alta parte, contrar acestei tendinte prudente si pesimiste, oamenii de afaceri manifesta optimism in privinta perspectivelor pe care le au companiile lor, doar 15% dintre respondenti exprimand asteptari negative pe viitor.
  • Polonia si Croatia se afla la extreme, Polonia fiind cea mai optimista in ceea ce priveste perspectivele economice, cat si cele legate direct de companii. Croatia, pe de alta parte, este foarte pesimista in privinta economiei (cu un total de 89,7% raspunsuri negative).
  • In pofida provocarilor legate de creditare la nivel global, aproape doua treimi dintre respondenti (57,9%) considera ca facilitatile de credit sunt in continuare disponibile daca este nevoie de ele; o cincime considera ca aceste facilitati sunt usor de accesat.
  • Conditiile de plata a datoriilor sunt sigure, considera peste jumatate dintre oamenii de afaceri, iar peste 45% dintre ei spun ca aceste conditii sunt destul de sigure.
  • Aproape jumatate (45,3%) se asteapta la o crestere a veniturilor in urmatoarele 12 luni.
  • In ton cu tendintele globale, companiile raman pesimiste in ceea ce priveste angajarile, desi peste jumatate (52,1%) se asteapta ca nivelul angajatilor sa ramana relativ neschimbat; 31,6% cred ca acest nivel se va reduce.
  • Posibilitatea de a derula fuziuni si achizitii este foarte scazuta, 60% dintre oamenii de afaceri consultati declarand ca nu isi angajeaza companiile in asemenea tranzactii, pentru moment.
  • Peste jumatate (51,6%) considera ca fondurile europene sunt greu de obtinut, fata de un procent de 25,5% care spun ca aceste fonduri sunt disponibile. 

Cei aproape 200 de respondenti au fost selectati din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si România, reprezentând companii din: industria auto, sectorul bancar, tehnologie, media si comunicatii, sectorul bunurilor de consum si transport, asigurări, constructii, energie si resurse.

Respondentii au fost selectati din rândul directorilor executivi si/sau financiari (CEO sau CFO). Sondajul a fost realizat in perioada 23 iulie-10 august, iar directorii executivi intervievati au dat răspunsuri privind: perspectivele economice, perspectivele financiare ale companiei pe care o conduc, disponibilitatea creditului, regimul de reglementare, termenii de rambursare a datoriilor, vânzări, dezvoltarea de noi produse, angajări, investiții, activitatea de fuziuni si achizitii si fonduri europene