Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Oamenii de afaceri romani sunt cei mai pesimisti din regiune

Pesimismul privind perspectivele financiare ale companiilor romanesti este sentimentul general al oamenilor de afaceri din tara noastra. Concluzia reiese dintr-un studiu Delloite, care reflecta opiniile oamenilor de afaceri de top din Romania si din alte cinci tari din regiune.

Numai 15,4% dintre oamenii de business se asteapta la o imbunatatire a perspectivelor financiare, in timp ce 23,1% cred ca ele sunt de-a dreptul sumbre. Acelasi pesimism apare si referitor la accesarea fondurilor europene, aproape 70% dintre respondenti considerand ca ele sunt foarte greu de accesat.

Studiul explica acest pesimism comparativ cu Polonia, unde se remarca cel mai mare grad de optimism, 76,7% dintre oamenii de afaceri polonezi asteptand o imbunatatire a situatiei si unde a existat o continua crestere gratie cererii existente, in ciuda recesiunii globale. In Romania cheltuielile de consum au scazut cu peste 125%, cea mai mare scadere din UE.

Gazprom achizitioneaza 51% din compania SeverEnergia

Companiile Eni si Enel au vandut catre Gazprom participatia de 51% din SeverEnergia, contra sumei de 1,6 miliarde de dolari. In urma tranzactiei, Gazprom va obtine dreptul de exploatare a celor mai importante rezerve de gaze si petrol din Siberia, estimate la 5 miliarde de barili.

SeverEnergia devine astfel prima companie italiano-rusa cu operatiuni in regiunea Yamal Nenets din vestul Siberiei, in prezent sursa a 90% din gazul rusesc. Partile si-au confirmat intentia de a incepe productia de gaze si condensate pana in iunie 2011.

Google lanseaza aplicatia Sidewiki

Google a anuntat lansarea unei noi aplicatii, Sidewiki, ce permite utilizatorilor sa puna comentarii pe orice site de pe internet, a anuntat compania. Cei care isi instaleaza aplicatia "Google Toolbar with Sidewiki" pot pune comentarii la orice site si pot si vizualiza ce au scris altii.

Google spune ca un algoritm complex va permite ca doar comentariile utile sa fie puse in pozitii superioare, insa specialisti din piata, citati de AFP spun ca aplicatia nu va face mare valva si ar putea fi deranjanta pentru site-urile unde utilizatorii deja pun comentarii.

Sidewiki e disponibila pentru Firefox si Internet Explorer, in curand va fi si pentru Chrome iar Google spune ca aplicatia e utila si le va permite expertilor sa posteze pareri avizate pe site-uri.

Cea mai ieftina masina din lume revanduta cu profit mediu de 30%

Abia s-au livrat primele 2.500 de masini Tata Nano in India si o parte dintre ele sunt revandute cu profit mediu de 30%. Circa 100.000 de oameni au fost selectati printr-o loterie pentru a primi masina care costa intre 2.700 si 4.100 dolari, insa productia este de numai cateva mii de unitati lunar, astfel ca multi profita pentru a face bani.

Noua fabrica ce ar trebui sa produca 350.000 de masini Nano anual va incepe productia abia peste un an si numai atunci cererile vor putea fi onorate. Tot atunci e de asteptat ca piata second-hand sa se mai linisteasca, dar fiind ca va exista o masina noua cu pret foarte bun.

La final iata si principalele repere economice ale zilei:

Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti organizeaza la Palatul Copiilor o noua editie a Bursei locurilor de munca pentru absolventi;

Ministerul Turismului deschide un nou birou de promovare turistica a Romaniei, in capitala Poloniei;

Si astazi se sarbatoreste Ziua Internationala a Mediului Marin.