Reprezentanţii Ministerului Economiei, actionarul majoritar de la combinatul Oltchim, vrea sa-i traga la raspundere pe Wojciech Zaremba, administrator, precum si pe Constantin Roibu, director general, pentru daune cauzate societatii. In acest scop, Ministerul Economiei a convocat pentru 9 octombrie Adunarea Generala a Actionarilor (AGA). Intre reprezentantii statului si actionarul minoritar principal, PCC SE, se duce un razboi din cauza intentiei Ministerului Economiei de a achizitiona de la Petrom divizia de petrochimie de la Arpechim. Si PCC si-a manifestat intentia de a cumpara Arpechim.

Cititi aici ordinea de zi a AGA din 9 octombrie.

La primul punct de pe ordinea de zi a AGA se afla "atragerea raspunderii fostului administrator Waldemar Preussner si a administratorului Wojciech Zaremba pentru actiuni si activitati realizate de catre acestia, ca reprezentanti ai PCC SE, impotriva intereselor S.C. Oltchim S.A". In cazul in care va fi aprobat acest punct, se va decide numirea altui administrator.

De asemenea, pe ordinea de zi se mai afla "atragerea raspunderii administratorului Constantin Roibu pentru daunele cauzate societatii prin incalcarea indatoririlor sale fata de Oltchim SA, in conformitate cu art.155 din Legea 31/1990". Pe langa faptul ca va fi discutata situatia sa in cadrul societatii, Constantin Roibu va avea obligatia de a prezenta o informare privind stadiul operatiunii de preluare a Arpechim. Informarea mai trebuie sa cuprinda si demersurile efectuate de Oltchim la autoritatile romane, precum si la Comisia Europeana cu privire la emiterea de catre Eximbank a unei garantii de stat in suma de 49,6 milioane de euro, necesara pentru cumpararea Arpechim.

Arpechim, disputata intre cei doi actionari

Situatia de la Oltchim este destul de dificila, iar neintelegerile dintre actionari o complica si mai tare. Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,79% din actiuni, in timp ce grupul german Petro Carbo Chem SE-Germania detine 12,15% din actiunile companiei, fiind cel mai important actionar minoritar. Alti actionari controleaza 33,05% din actiuni. Razboiul dintre actionari a pornit de la intentia statului de achizitiona de la Petrom unitatea de petrochimie din cadrul Arpechim Pitesti. Practic, prin Oltchim, statul intentioneaza sa redevina actionar la Arpechim. In acelasi timp, si grupul german si-a manifestat intentia de a achizitiona divizia de petrochimie de la Arpechim.

Insa, Ministerul Economiei a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a inlesni aceasta achizitie, fapt care nu a fost pe placul grupului german. Astfel, in luna iulie, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane euro pentru cumpararea petrochimiei de la Arpechim. In plus, Guvernul a decis conversia in actiuni a datoriilor pe care Oltchim le are catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. AVAS are de recuperat de la Oltchim Ramnicu-Valcea 538 milioane de lei (134 milioane de euro). Guvernul a aprobat si un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 de milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%.

La scurt timp, PCC SE a cerut in instanta suspendarea masurii de acordare de catre banca Eximbank a garantiei de stat catre Oltchim in valoare de 49,6 milioane de euro. PCC acuza faptul ca garantia Eximbank reprezinta ajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene inainte de implementare.

Preluarea Arpechim depinde de raspunsul Comisiei Europene

AVAS condidera ca PCC nu are interesul ca Oltchim sa functioneze intr-o piata concurentiala libera. "AVAS considera ca toate demersurile pe care compania germana PCC le-a intreprins in vederea blocarii achizitiei de catre Oltchim Ramnicu Valcea a Arpechim Pitesti, cel mai important furnizor de materie prima al societatii, demonstreaza ca actionarul minoritar nu are interesul ca aceasta societate sa functioneze intr-o piata concurentiala libera", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

La data de 17 iulie 2009, Romania a notificat Comisia Europeana in legatura cu doua masuri de sprijin in favoarea Oltchim. In acest moment, Comisia Europeana investigheaza conversia in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane de euro si garantia de stat de 339,2 milioane de euro pe care Guvernul intentioneaza sa o acorde Oltchim.

Activitatea Oltchim depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi. Oltchim intampina dificultati in functionarea la capacitate a instalatiilor cu implicatii negative in rezultatele economico-financiare si asigurarea lichiditatilor necesare platii furnizorilor si a salariilor angajatilor.

In prezent, exista instalatii care sunt oprite datorita lipsei de materii prime de baza - etilena si propilena si instalatii care functioneaza redus din cauza acestei situatii, informeaza Oltchim. Astfel, s-a ajuns la restrangerea activitatii de productie la aproximativ 40% din capacitatea instalatiilor existente in combinat, ceea ce a condus la diminuarea posibilitatilor financiare ale societatii in asigurarea disponibilitatilor banesti pentru plata furnizorilor, a datoriilor restante cat si a salariilor. Oltchim estimeaza pentru acest an pierderi de peste 150 milioane de lei. Anul trecut, Oltchim a raportat pierderi de 234 milioane lei.