Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Proiectul de strategie energetica a ajuns la final

Toate societatile de stat producatoare de energie vor fi comasate in doua mari companii. O reorganizare care necesita aproximativ 6 miliarde de euro. Chiar daca strategia a fost analizata mai bine de trei luni, cel mai important aspect nu a fost lamurit, si anume sursele de finantare pentru investitiile de care vor avea nevoie cele doua societati. Fata de proiectul initial, varianta actuala exclude din componenta companiilor distribuitorul de energie Electrica si producatorul de gaze Romgaz. Potrivit intentiilor Ministerului Economiei, cele doua societati urmeaza sa devina functionale pana la mijlocul anului viitor.

In anii '90, Dacia a negociat cu Audi privatizarea companiei romanesti

Dacia a purtat discutii cu opt constructori auto internationali, sperand sa fie preluata. S-a intamplat in anii '90, cand pe lista companiilor cu care s-a negociat a fost si Audi. Sapte luni s-a discutat, s-au montat de proba motoare ale marcii pe Dacie, dar pana la urma proiectul a cazut. Informatiile vin de la vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, care a vorbit despre trecutul companiei la evenimentul de lansare a primei carti despre istoria marcii romanesti. Printre cei care au stat la masa negocierilor cu conducerea Dacia s-au aflat, in primul deceniu dupa Revolutie, companii precum Chrysler, General Motors sau Peugeot - Citroen. Niciuna dintre discutii nu a avut, insa, si o finalitate. O perioada mai buna a urmat dupa venirea Renault in 1999 si mai ales cinci ani mai tarziu, odata cu lansarea gamei Logan, a explicat Constantin Stroe.

Economia Rusiei se va comprima cu 8 procente in acest an

Criza economica nu iarta finantele de la Moscova. Rusia va inregistra in acest an o scadere a Produsului Intern Brut de 8%. Anuntul vine de la prim-ministrul rus Vladimir Voronin, care a precizat ca prognoza este chiar optimista. Analistii economici de la Kremlin prevedeau pentru 2009 un declin de 8,5%. Economia Rusiei s-a comprimat in trimestrul al doilea cu 10,9%, dupa ce declinul comertului la nivel mondial a redus cererea de exporturi rusesti de materii prime. In primul trimestru, Produsul Intern Brut al Rusiei a scazut, in termeni anuali, cu 9,8%. Rusia a fost puternic afectata de criza, dupa ce autoritatile nu au reusit sa implementeze un program de reforma a economiei, care sa reduca dependenta acesteia de exporturile de hidrocarburi.

Japonia a inregistrat o scadere record a preturilor, in luna august

Japonia inregistreaza o scadere drastica a preturilor la bunurile esentiale, pentru a sasea luna consecutiv. Semn ca deflatia se accentueaza, in cea de-a doua economie la nivel mondial. Preturile au scazut in luna august, iar populatia este tot mai ingrijorata ca ar putea sa nu-si mai primesca salariul sau sa ramana fara loc de munca. Preturile de consum au fost mai mici cu 2,4% in august fata de aceeasi luna din 2008, cunoscand cel mai mare declin de cand acest indicator se masoara, din anul 1971. Conform estimarilor, este asteptata o deflatie de 1,3 procente pentru 2009, iar in 2010 aceasta va cobori la 1%.

La final, iata cele mai importante evenimente ale zilei:

La ora 10, Ministerul Muncii in colaborare cu Senatul Romaniei organizeaza Conferinta bilaterala romano-spaniola cu tema "Posibilitati de utilizare a Fondului Social European; Sprijinirea reintoarcerii emigrantilor in statul de origine - Exemplul spaniol". Un eveniment organizat la Palatul Parlamentului, la care participa si presedintele Senatului, Mircea Geoana.

La aceeasi ora, directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 organizeaza o intalnire cu operatorii economici, in cadrul proiectului Phare "Centru de Insertie Profesionala".