Guvernul a adoptat un memorandum pentru acordarea unei garantii de stat in valoare de 330 de milioane de euro pentru Rafo Onesti, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern de miercuri. Banii vor fi folosit pentru realizarea planului investitional si a lantului petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim. Despre intentia Guvernului de a ajuta Rafo a vorbit presedintele Traian Basescu cu cateva ore inainte de a face premierul acest anunt.

"Am adoptat un memorandum prin care Guvernul isi arata disponibilitatea de a acorda o garantie de stat in valoare de 330 de milioane de euro pentru Rafo Onesti in vederea realizarii planului investitional si pentru realizarea, in fapt, a noului lant petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim si care, pe de o parte, va duce la salvarea a peste 1.500-2.000 de locuri de munca si, pe de alta parte, va contribui la realizarea unui lant petrochimic extrem de important pentru industria si economia romaneasca", a declarat Boc.

Presedintele Traian Basescu a anunat, la Slobozia, in timp ce sedinta Guvernului era in derulare, ca se analizeaza posibilitatea acordarii de garantii de stat pentru RAFO Onesti, companie care se afla in proces de modernizare dupa ce si-a platit datoriile de stat, si pentru santierul naval Mangalia, declara presedintele Traian Basescu, citat de NewsIn.

Guvernul nu si-a propus, si nici nu ar fi avut cum, sa imprumute suficienti bani, cat sa poata satisface nevoile tuturor agentilor economici in perioada de criza, singurul lucru pe care statul il face din punct de vedere al companiilor fiind garantarea unor imprumuturi, a mai sustinut seful statului, miercuri, in cadrul unei intalniri cu administratia locala din judetul Ialomita.

Basescu a subliniat ca si aceasta posibilitate- ca statul sa garanteze imprumuturi angajate de marile companii- este reglementata in acordul cu FMI, pentru ca exista riscul ca aceste garantii sa nu fie achitate de agentii economici si sa plateasca Guvernul din taxele populatiei.

Presedintele a aratat ca s-au acordat deja garantii de 400 de milioane de euro catre Ford Craiova si 69 de milioane de euro catre Oltchim Rm Valcea, in ideea ca aceste doua companii antreneaza si locuri de munca pe orizontala, folosind produse ale IMM-urilor.