Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Numarul somerilor ar putea ajunge la 750.000 la sfarsitul anului

Numarul somerilor ar putea creste pana la sfarsitul anului la 725.000 - 750.000 de persoane, in conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%. De asemenea, este posibil ca rata somajului sa creasca in continuare si in trimestrul I din 2010, declara directorul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Eugen Preda. Pentru prima data de cand se calculeaza rata somajului, din 1991, numarul somerilor a crescut continuu pe parcursul intregului an. Este o situatie ce nu a mai fost intalnita niciodata. Somajul a crescut pentru a 14-a luna la rand in august, peste nivelul de 600.000 de persoane", a explicat seful Agentiei.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca numarul de someri din Romania va ajunge la 685.000 la finalul acestui an, in crestere cu 70% fata de decembrie 2008.

FMI: Pierderile generate de criza financiara s-ar putea ridica la 3.400 miliarde de dolari pana in 2010

Pierderile generate de criza financiara in intervalul 2007-2010 vor fi de circa 3.400 miliarde de dolari, prognozeaza Fondul Monetar International. Aceasta suma este cu 600 miliarde de dolari mai mica decat cea estimata in raportul publicat in luna aprilie. FMI a revizuit in scadere pierderile ca urmare a cresterii valorii instrumentelor financiare.

Fondul Monetar International avertizeaza totodata ca bancile nu au suficiente fonduri pentru a relua creditarea la un nivel care sa sustina procesul de revenire a economiei. In raport se mai arata ca, pe ansambu, bancile au recunoscut ceva mai putin de jumatate din pierderi, ceea ce inseamna ca pot sa mai apara si alte vesti proaste din economie.

Transferul sediului social in UE, fara impozit daca se pastreaza un sediu permanent in Romania

Firmele vor avea posibilitatea sa mute sediul social in oricare din statele UE, fara lichidare, inregistrandu-se ca societate europeana. In plus, vor fi scutite de impozit pentru eventualele castiguri rezultate in urma transferului daca pastreaza un sediu permanent in Romania. Proiectul de Cod Fiscal defineste "transferul sediului social" ca o operatiune prin care o societate europeana, fara sa se lichideze sau fara sa creeze o societate noua, isi transfera sediul social din Romania intr-un alt stat membru.

Transferul este neimpozabil numai daca societatile europene sau societatile cooperative europene calculeaza amortizarea si orice castiguri sau pierderi aferente activelor si pasivelor care raman efectiv integrate unui sediu permanent, ca si cum transferul sediului social nu ar fi avut loc.

Scaderea PIB-ului SUA a incetinit in trimestrul II

Scaderea produsului intern brut in Statele Unite ale Americii a incetinit puternic in trimestrul II, la 0,7% in cifre anualizate, potrivit ultimei estimari oficiale. Cea de-a doua estimare oficiala, publicata la sfarsitul lui august, indica o scadere a PIB-ului aferent trimestrului II de 1,0%, in cifre anualizate. Se precizeaza ca imbunatatirea estimarii este datorata in principal unei revizuiri in scadere cu 1,3 puncte a reducerii investitiilor intreprinderilor, la 9,6% in ritm anualizat. General Reserve se asteapta ca cifrele din trimestrul III sa marcheze o revenire a cresterii economice, dupa patru trimestre consecutive de scadere.

Toyota recheama pentru verificari aproape patru milioane de masini

Toyota recheama pentru verificari circa 3,8 milioane de masini marcile Toyota si Lexus in SUA, dupa ce au existat cateva cazuri in care masinile au accelerat puternic si necontrolat din cauza ca pedala de acceleratie s-a prins sub covorasul de pe podea, scrie Detroit News. E cel mai mare recall al Toyota, iar autoritatile insarcinate cu siguranta in transporturi sfatuiesc soferii sa scoata de urgenta covorasele din masina.

Totul a pornit de la un incident petrecut in august, cand patru oameni au murit in San Diego dupa ce un Lexus a fost implicat intr-un accident la peste 190 km/h. Chiar inainte de coliziune unul dintre pasageri sunase la 911 sa raporteze ca pedala de acceleratie s-a blocat.

La final, principalele repere economice ale zilei:

La ora 10.00, Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibrului Ecologic impreuna cu Asociatia Bio-Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania lanseaza "Proiectul Ecologic Romanesc"

Si astazi continua "Forumul Energetic si Economic Marea Neagra" organizat de Consiliul Atlantic al Statelor Unite si Ministerul Economiei