Autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana au acuzat vineri companiile aeriene British Airways, American Airlines si Iberia de incalcarea regulilor antitrust, prin punerea la comun a rutelor transatlantice, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Comisia Europeana a precizat ca luna trecuta a inaintat o acuzatie formala celor trei companii.

Acuzatiile se refera la o alianta ce coordoneaza modul in care companiile vand si desfasoara zborurile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite. In cazul in care vor fi gasite vinovate de formarea unui cartel, cele trei companii risca o amenda in valoare de pana la 10% din cifra anuala de afaceri.

Autoritatile de reglementare au precizat ca investigheaza si planurile de extindere a aliantei, companiile intentionand sa gestioneze in comun orarele, capacitatile si preturile de zbor din Canada, Mexic, Puerto Rico, Norvegia si Elvetia, in afara de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Totodata, va fi examinat si modul in care companiile intentioneaza sa imparta veniturile din aceste servicii.

British Airways a anuntat ca acuzatiile nu sunt surprinzatoare si ca intentioneaza sa apere "beneficiile substantiale pentru consumatori, ce ar rezulta din operatiunile transatlantice mixte". Compania sustine ca alianta reduce costurile si ofera pasagerilor legaturi mai convenabile si acces mai bun catre circa 500 de destinatii.