Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, pregateste un mesaj comun la nivelul intregului mediu de afaceri local, care va fi lansat cu ocazia Forum Invest, in data de 15 octombrie.

"Impreuna cu colegii de la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, cu AmCham dar si cu alti oameni de afaceri, dorim sa atragem in mod public atentia ca daca se cedeaza acestor corectii in sistemul bugetar, ne prabusim economic. Iar marca acestei prabusiri va fi inflatia. E simplu ca legea dupa care functioneaza gravitatia", a declarat pentru Hotnews Pogonaru.

El a mai spus ca daca pe termen scurt impactul grevelor consta in disconfortul generat de imposibilitatea inregistrarii unor acte la Fisc sau a trimiterii copiilor la scoala, pe termen mediu influentele sunt mult mai adanci.

"Avem de-a face cu ceea ce eu numesc ipocrizia elitelor. In invatamant avem zeci de mii de profesori universitari si foarte putini sefi de lucrari sau asistenti. In armata avem inflatie de generali si o lipsa a cadrelor medii. In magistratura avem cohorte de super-judecatori si foarte putin personal mediu. Asa este in toate sectoarele bugetare si acest sistem trebuie sa inceteze", a mai precizat seful AOAR.

Pogonaru spune ca pana la urma va trebui sa se ajunga si in Romania la o pondere a cheltuieilor cu salariilre bugetarilor la 5 % din PIB, de la 9,5 % cat avem in prezent.

Sorin Minea, seful Angst si presedintele Romalimenta, spune ca Guvernul face o eroare discutand cu toti bugetarii deodata. "Sunt poate sectoare in care numarul lor este excedentar si alte sectoare in care e deficitar. Nu poti oferi solutii corecte global pentru ca intotdeauna vor fi categorii nemultumite. In mod normal, trebuie calculat necesarul de personal din fiecare segment bugetar si apoi ajustat personalul. Din fericire, nu lucram cu banci de stat, iar viramentele la buget ni le facem electronic, asa incat in mod direct nu suntem afectati de greva de azi. Insa corectiile salariale si din organigrame trebuie operate", explica si Minea.