Dan Mihai Toader, fost director general al Postei Romane pana in februarie 2009, impreuna cu alti doi fosti directori executivi in cadrul institutiei, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu, au fost trimisi in judecata de catre DNA pentru incheierea ilegala a sase polite de asigurare pentru angajati ai companiei, care au generat Postei Romane un prejudiciu de peste patru milioane euro, a anuntat marti DNA.

Cei trei executivi ai Postei Romane au fost trimisi in judecata pentru "infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata".

In 2006, Dan Mihai Toader (director general al Postei Romane din 2005 si pana in februarie 2009, potrivit ZF), precum si Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu, care ocupau functiile de director economic executiv si respectiv director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica in cadrul CNPR la acea data, au initiat si aprobat incheierea a sase polite de asigurare pentru angajatii companiei pentru riscuri cum ar fi: accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate etc.

Potrivit DNA, politele au fost incheiate intre Posta Romana (CNPR) si asiguratorii Allianz Tiriac Asigurari, Astra Asigurari si Omniasig Vienna Insurance Group cu incalcarea regulamentelor CNPR si a conditiilor generale si specifice privind asigurarile de viata, prin aceasta cauzand un prejudiciu in dauna Postei Romane in valoare de peste 14,3 milioane lei (circa 4,08 milioane euro).

La incheierea politelor au participat in mod fictiv, ca intermediari, Pintilie Neculai, Moisa Daniela (ca administratori ai companiilor Continental Asig si Pronova) si Beschea Lucian, care si-au insusit nelegal peste 6,9 milioane lei, reprezentand comision de intermediere, acestia fiind inculpati de asemenea in acest caz.

Daca Beschea Lucian este acuzat de infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, Pintilie Neculai, Moisa Daniela sunt acuzati, in plus, si de spalare de bani si evaziune fiscala. Inculpat in acest caz mai este si Pacuraru Maricel care si-ar fi insusit necuvenit peste 6,7 milioane lei si Ditcov Iulian.

Acesta din urma, precum si Pintilie Neculai, Moisa Daniela, au inregistrat in contabilitatea firmelor administrate de ei (si controlate de Pacuraru Maricel) peste 12,8 milioane lei, suma pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalitati, catre alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicita.

Pintilie Neculai si Moisa Daniela au inregistrat in contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustragandu-se de la plata unui impozit pe profit catre bugetul de stat in valoare totala de peste 2,3 milioane lei.

"CNPR s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 9.048.370 lei iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila cu suma de 8.983.353, 56 lei. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, au fost luate masuri asiguratorii fata de bunurile mobile si imobile ale inculpatilor Toader Dan Mihai, Marinescu Andrei, Lepadatu Emanoil, Pacuraru Maricel, Beschea Lucian, Moisa Daniela, Pintilie Neculai, precum si a dreptului de proprietate indiviza asupra unui imobil din Bucuresti detinut de Pronova SRL", se mai arata in comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.