Cel mai mare producator de bere din lume, Anheuser-Busch InBev (AB InBev) a anuntat ca vinde operatiunile sale din noua tari est-europene, inclusiv Romania, catre fondul de investitii CVC Capital Partners, pentru 2,23 miliarde dolari, scrie Reuters. E de asteptat ca tranzactia sa se incheie pana in ianuarie 2010. Compania produce marci de bere cunoscute, precum Stella Artois si Beck's, iar in Romania are doua fabrici. La una duintre ele activitatea e suspendata pe sase luni.

In functie de randamentul investitiei, suma de preluare ar putea ajunge la 3,03 miliarde dolari. InBev vinde operatiunile din noua tari: Bosnia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia.

InBev are drept de prima oferta pentru a rascumpara operatiunile, daca CVC decide sa le vanda.

AB InBev produce marci de bere cunoscute, precum Budweiser, Stella Artois si Beck's. Compania detine in Romania fabrici la Ploiesti si Blaj. InBev Romania s-a format in anul 2007, prin fuziunea Interbrew Romania cu Interbrew Efes Brewery.

La fabrica de la Blaj activitatea e suspendata timp de sase luni, iar jumatate din angajati sunt in somaj tehnic. Compania a avut pana la sfarsitul lui 2007 fabrica si la Baia Mare, insa a inchis-o, transferand activitatile in Ploiesti.

In iulie 2008, Anheuser-Busch Cos Inc a acceptat oferta de preluare, in valoare de 49,91 miliarde de dolari, facuta de rivala InBev NV, in cadrul unei intelegeri ce a creat cel mai mare producator de bere din lume. Compania creata a adunat datorii de peste 40 miliarde de dolari si vinde active pentru a le plati.