Oficial in domeniul achizitiilor publice: "Ar trebui ca numai contractele de lucrari de peste 5 milioane de euro sa intre in licitatie publica"

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:00 Economie | Companii


Mihai Prisacariu
Foto: HotNews.ro
 documente
(21 Oct 2009) PDF, 161KB
Mihai Prisacariu, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), a declarat miercuri, 21 octombrie, ca Romania a facut exces de zel in ce priveste regulile achizitiilor publice. Astfel, directiva europeana in domeniu prevede ca praguri valorice sub care se poate face achizitie directa 130.000 euro, la bunuri si servicii si 5.125.000 euro la lucrari. In Romania, aceste praguri sunt de 15.000 si respectiv 125.000 euro si ar trebui sa creasca, in opinia oficialului citat.

In Romania, institutiile si companiile care intra sub incidenta legii achizitiilor publice pot cumpara direct bunuri si serviciile pana la 15.000 de euro, prin cerere de oferta intre 15.000 si 75.000 euro, la o valoare de peste 75.000 de euro fiind nevoie de achizitie publica. Mihai Prisacariu, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, spune ca ar trebui respectata directiva europeana care permite achizitii directe pana la o valoare de 130.000 de euro.

In mod similar, in cazul contractelor de lucrari, pragul pana la care se poate face achizitie directa este 125.000 de euro in Romania, pe cand directiva europeana impune 5.125.000 euro. Mihai Prisacariu considera ca pragul pentru achizitie directa ar trebui ridicat la 750.000 de euro si intre aceasta valoare si 5.125.000 euro sa se aplice cererea de oferte.

Astfel, considera oficialul citat, mai multe contracte ar putea fi atribuite mai rapid (10 zile, in cazul celor de achizitii directe) si fondurile ar putea fi cheltuite mai eficient.

"Este adevarat, daca nu am mecanismul de control in spate, Curtea de conturi si altele, se vor face achizitii multe si proaste; dar pe de alta parte contractele se vor incheia mai rapid. De undeva trebuie inceput", a spus Prisacariu.

Din pacate, a mai explicat acesta, CNSC nu poate formula propuneri legislative, ci numai Autoritatea de Reglementare in domeniu (ANRMAP).

Prisacariu a mai subliniat faptul ca noua legislatie a achizitiilor publice mai mult incurca  decat descurca mecanismul, din punct de vedere al solutionarii contestatiilor. "Pana acum, legislatia permitea incheierea contractului dupa decizia CNSC sau a primei instante asupra unei contestatii. Acum, se spune ca acel contract nu poate fi incheiat decat dupa verdictul Curtii de Apel". Aceasta etapa, in opinia lui Prisacariu, poate dura chiar 6 luni si ca, la nivelul Uniunii Europene, se considera suficienta prima instanta. 

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei "Integritatea in cheltuirea banilor publici" organizata de Transparency International Romania.

Oamenii de afaceri si expertii juridici prezenti la dezbatere nu au fost de acord cu opinia presedintelui CNSC. "Daca oamenii au dreptul sa mearga in justitie, de ce sa le luam acest drept?" a spus Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara.

Pe de o parte, e adevarat, trebuie sa avem acces la justitie. Pe de alta parte, este necesara accelerarea mecanismului pentru cheltuirea mai rapida a fondurilor. Din pacate, sunt in conflict doua lucruri bune", a comentat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro Radu Nicolae, director de program la Centrul de Resurse Juridice.

Activitatea CNSC

Pana la 30 septembrie 2009 la CNSC au fost inregistrate 18.675 dosare si institutia a emis 15.635 decizii definitive si irevocabile (vezi raportul CNSC - in documentul atasat).

Mihai Prisacariu s-a plans de numarul mic de angaajati, 88, lucru care nu permite, in opinia sa, elaborarea unor statistici de continut privind contestatiile prelucrate. Acesta a explicat totusi, pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca documentatia de atribuire, mai exact criteriile anuntate, precum si rezultatele procedurilor sunt cel mai des contestate aspecte.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3029 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  specialisti aerieni (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:19)

  mihai [anonim]

  Cheltuite eficient pe naiba..poate furate eficient...Cand s-a ajuns sa se fraudeze de la alcatuirea caietelor de sarcini cu dedicatie despre ce eficienta vorbim?La Constanta toate licitatiile organizate de Consiliul Judetea(nicusor constantinescu)si Primarie(radu mazare)de ani de zile numai firmele psd-una chiar din sediul psd!!-castiga la niste preturi uriase pt ca nu mai vine nimeni altcineva,stiind ca oricum e descalificat.Asa ca..mariti frate pragul sa fure astia cu milioanele de euro ca cu sutele de mii nu le mai convine;;;si toti bani publici
  • +2 (2 voturi)    
   !Nu sunt aerieni... (Miercuri, 21 octombrie 2009, 15:01)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   Sunt interesati
   • +1 (1 vot)    
    ATENTIE, SARCASM: are dreptate omul (Miercuri, 21 octombrie 2009, 15:37)

    lolz [anonim] i-a raspuns lui sabo

    s-a ajuns sa se cheltuiasca mai mult cu trucarea licitatiilor si crearea caietelor de sarcini fix pe profilul cui trebuie sa cistige decit sa cheltuia inainte pe comisioane.

    PS: atentionarea e pt cei care citesc doar titlurile si/sau sunt imuni la sarcasm.
  • -1 (1 vot)    
   si tu tot specialist esti? (Miercuri, 21 octombrie 2009, 15:35)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   pai daca zici ca oricum fura si la licitatii, de ce te-ar mai deranja ca ridica pragul la achizitii directe?
 • +5 (5 voturi)    
  ... (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:26)

  sictireanu [utilizator]

  nu mai iese cascavalul? s-a imputinat?...asta din cauza jafului pe care l-ati facut :))))
 • +6 (6 voturi)    
  Umbrarescu si Cocos au ochii umezi de emotie (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:33)

  marius [anonim]

  5.000.000 de coco ... fara licitatie... un vis devenit realitate!
 • +6 (6 voturi)    
  licitatii (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:37)

  cris [anonim]

  Seful CNSC nu cunoaste legea?
  cereri de oferta furnizare si servicii pana la 100.000 Euro, lucrari pana la 750.000 Euro, peste aceste praguri licitatie, o fi 5.000.000 in UE, dar cum ar fi la noi pe achizitie directa....jaf la drumul mare....
 • +3 (3 voturi)    
  Fundatie! (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:51)

  Vizitiul [utilizator]

  Fundatia "Pestele de la cap se impute" ofera consultanta gratuita cu privire la cum puteti intra in posesia a 4.999.999 euro. Sunati la 89-PESTELE. Rezultate garantate si legale.
 • +2 (2 voturi)    
  iar de grivco? (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:55)

  legaozaros [anonim]

  Nu cumva la mizeria asta de institutie lucreaza unu Zara? Ex gaozar, spagar la M Iacob, dat afara de peste tot si pripasit mai intai ca tzucalar al distinsului porc analfaber convervator Piedone? Nu i asa ca i ar coveni lui Felix sa ia 5 mil. de euro fara sa stie nici mutu? Ce adunaturi.... dar nici pana acu nu a fost greu. Chiar daca un contract era sa zicem de 2, 3 mil. baietii il spargeau in bucati de 75000 si tot cine trebuie isi ia tainul. Oricum aceasta institutie capusa nu mai are multe zile... dar pana atunci mai trebuie sa se bage si ei in seama.
  • 0 (0 voturi)    
   si-a dat demisia de la Iacob (Joi, 22 octombrie 2009, 11:35)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui legaozaros

   zara e un baiat de nota 20!
 • 0 (2 voturi)    
  Sa cresca comisioanele fratilor! (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:57)

  Mihaela [anonim]

  Oooooooo, se ridica ,,pragul,, la licitatii? Hehe...foame de bani, tara fara stapani, sau ma rog cu ,,stapani,, care nu se mai satura! Rusine lor!
 • +1 (1 vot)    
  Ce tare! (Miercuri, 21 octombrie 2009, 15:00)

  Eu [anonim]

  Ba ce mutra de spagar are asta!!!
 • +2 (2 voturi)    
  hahahah (Miercuri, 21 octombrie 2009, 15:13)

  MirceaA [utilizator]

  au ajuns hotii sa-si usureze furturile. Pai se sparge o investitie de 10 milioane in 4 contracte. Nu se mai face licitatie? Hai ca asta ar trebui bagat la puscarie pentru tentativa de genocid.
  • 0 (0 voturi)    
   4 contracte (Miercuri, 21 octombrie 2009, 16:40)

   Mario [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   Legislatia privind achizitiile publice ti-a luat-o inainte si deja este interzisa "spargerea" in mai multe contracte pentru a evita procedura de licitatie publica.
 • +1 (1 vot)    
  norme europene (Miercuri, 21 octombrie 2009, 15:33)

  Aramis [utilizator]

  Exista norme europene si Romania e obligata sa le respecte. N-am acum hartiile la indemana dar in nici un caz nu este cum spune acest "domn"
  • 0 (0 voturi)    
   Norme europene (Miercuri, 21 octombrie 2009, 18:39)

   Alin I [anonim] i-a raspuns lui Aramis

   Ba da, din păcate este exact cum spune acest "domn". Directivele 18 şi 19 ale Uniunii. Repet, din păcate.
 • 0 (0 voturi)    
  Are dreptate .... (Miercuri, 21 octombrie 2009, 15:46)

  VDN [anonim]

  ..... si cu prag si fara prag.
  si pana la urma ce ne trebuie licitatii? doar ca sa afecteze actul de management al unor ministrii?
 • 0 (0 voturi)    
  acest domn, ar fi bine sa plece acasa (Miercuri, 21 octombrie 2009, 16:01)

  vasile [anonim]

  Domnu' presedinte de la CNSC,
  sa fie cu pardon da ce argumente aduceti in sprijinul afirmatiilor Dvs? ...povestea "ca la UE e altfel" nu ii argument.
  Va intreb: oare cate situatii au ajuns la urechea Dvs. privind licitatiile, minore ce ii drept, prin satele si oasele romanesti cu lucrari atribuite firmei fiului primarului, nepotului presedintelui, soacrei deputatuloui etc etc., pe baza achizitiilor directe?? !!, prin impartirea lucrarilor pe cod-uri CPV diferite astfel ca toate sa aibe o valoare estim de sub 10 mii eur, sau conditii aberante gen: inginer cu domiciliul stabil nu stiu unde, etc.!

  in ceea ce ma priveste, va admiram daca iesati si ne aratati un proiect de lege pt a prevenii clientelismul in achizitii publice. Si va dau enspe de exemple: eliminarea cheltuielilor neprevazute si a actelor aditionale, impunerea de auditori neutrii in evaluarea ofertelor, eliminearea criteriului - pretul cel mai scazut si mentinerea numai a criteriului - oferta cea ma av. dpdv economic prin regandirea acesteaia pe alti parametrii: lucrari similare, garantia lucrarilor, garantii de executie, scrisori de bonitate si altele.
  sunt sigur ca astea de mai sus le cunoasteti si le cunoaste si UE dar ati uitat sa le precizati in monumentul capodoperei de mai sus :D

  de la Cj, sa fiti sanatos!
 • 0 (0 voturi)    
  Prag (Miercuri, 21 octombrie 2009, 16:22)

  Sfatuitor Public [anonim]

  Ceeace nu ne spune domnul Prisacariu este ca conform jurisprindentei ECJ principiile de transparrenta, tratament egal si celelalte principy EU trebuie aplicate si la licitatiile pt lucrari/bunuri/servici care au o valoare sub pragul impus de Directivele EU in domeniu.

  In ceeace priveste incheierre contractului, noua Remedies Directive, daca v-a fi implementata cu cap ar acoperi grijile care se fac acum.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by