Vanzarile de vile somptuoase in cadere libera, marile nume ale industriei luxului absente, vizitatori in scadere accentuata: Targul Millionarilor s-a deschis intr-o nota mohorata vineri seara, la Moscova, relateaza AFP.

Sampania si trabucurile fine au fost prezente la Manej, o cladire istorica din secolul al XIX-lea, situata in apropierea Kremlinului, dar, spre deosebire de alti ani, ambianta nu a mai fost una de sarbatoare, in absenta interesului marilor bogatasi ai Rusiei.

"Numarul participantilor este in scadere cu 30%", a declarat directorul vanzari al producatorului de yachturi Mas, Oleg Makarevici, asezat intr-o ambarcatiune de 225.000 de euro.

"Toata industria luxului a suferit din cauza crizei", a adaugat el.

Aceeasi atmosfera si la standul Ancon Estates, o societate imobiliara spaniola care vinde vile de lux la Marbella si in Republica Dominicana, cu preturi osciland intre 3,5 si 8,4 milioane de euro.

"Afacerile sunt in scadere. Este dur in criza", marturiseste unul dintre reprezentantii societatii, Francisco Galvan. "In acest an, am vandut doar doua vile, fata de sase, in 2008", spune el, adaugand ca spera sa gaseasca mai multi cumparatori in Rusia, "o piata interesanta".

Semn ca recesiunea economica afecteaza si miliardarii, Targul este organizat in acest in intr-o cladire mult mai mica decat centrul de expozitie Crocus-expo, din nord-vestul capitalei Rusiei, ca anul trecut.

Mari nume ale industriei auto de lux, precum Rolls Royce sau Bentley, dar si elicopterele Agusta sunt absente la editia din acest la Targul gazduit de Manej, celebra cladire care isi datoreaza numele manejului imperial construit pentru celebrarea victoriei asupra lui Napoleon.

Aceste simboluri ale luxului si yachturile de mare tinuta sunt inlocuite, in acest an, de marti mai putin cunoscute.

Printre rarele noutati expuse la targ figureaza o bicicleta electrica "extravaganta" care poate atinge o viteza de pana la 80 km/h, prezentata pentru prima data publicului de inventatorul sau, germanii de la PG Bikes.

La intrarea in targ, o limuzina gigantica - 13,5 metri lungime, 1,8 metri inaltime, fotolii de piele si bar - atrage numerosi vizitatori.

Unul dintre reprezentantii societatii Absolut Korona ("Couronne absolue"), Andrei Moliakov, marturiseste ca a redus cu 10% tariful orar de inchiriere, la 5.000 de ruble (115 euro), din cauza crizei.