Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Deficitul bugetar a urcat la 5,1% din PIB dupa primele noua luni, incadrandu-se in tinta convenita cu FMI

Deficitul bugetar a urcat la 5,1% din Produsul Intern Brut, dupa primele noua luni ale anului. Valoarea se incadreaza in tinta convenita cu Fondul Monetar International. Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 25 de miliarde de lei, peste nivelul de la finele lui august. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, in prima jumatate a anului, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,5% din Produsul Intern Brut. PIB-ul luat in calcul la executia bugetara a fost de 497 de miliarde de lei.

Devalorizarea leului a anulat efectul scaderii preturilor locuintelor in Bucuresti

Devalorizarea leului a anulat efectul scaderii preturilor la locuintele din Bucuresti, in prima jumatate a anului. Concluzia apartine companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas. Desi preturile de vanzare a apartamentelor au scazut, costul ridicat al finantarii a restrans foarte mult numarul clientilor eligibili pentru acordarea de credite ipotecare. In aceste conditii, locuintele noi sunt cumparate aproape exclusiv de cei care mai au o casa. Structura cererii s-a schimbat major fata de anul trecut si a crescut numarul cumparatorilor care platesc intreaga suma fara finantare bancara. Tot acum s-a majorat si ponderea celor care platesc un avans mai consistent, pentru a evita ratele lunare mai mari. In contextul in care discrepantele dintre puterea de cumparare si nivelul preturilor se mentine, analistii se asteapta ca cererea in domeniul imobiliar sa ramana scazuta.

Adresele de internet vor putea fi formate integral din caractere arabe, chirilice, japoneze sau chineze

Schimbare tehnica de proportii pe internet: adresele vor putea fi formate integral din caractere arabe, chirilice, japoneze sau chineze. Modificarile vor fi aplicate de anul viitor. Jumatate dintre utilizatorii internetului provin din state care folosesc caractere diferite de cele latine, asa ca anuntul aduce una dintre cele mai mari schimbari tehnice din istoria de patru decenii a web-ului. Primele astfel de adrese ar putea aparea la jumatatea lui 2010, cand internetul va fi accesibil pentru un numar semnificativ mai mare de persoane. Schimbarea nu va afecta in niciun fel activitatile utilizatorilor web obisnuiti, cu adrese clasice cu grafie latina.

CE va comunica intr-o luna daca preluarea Opel respecta sau nu legile concurentei

Comisia Europeana va anunta in termen de o luna daca preluarea Opel de catre concernul Magna-Sberbank incalca legile concurentei. General Motors a ajuns la o intelegere de principiu cu consortiul ruso-canadian pentru a vinde Opel. Semnarea actelor a fost insa amanata succesiv, iar ultimul acord prevede parafarea intelegerii dupa data de 3 noiembrie. Pana pe 27 noiembrie, Comisia Europeana va studia dosarul si va comunica daca achizitia afecteaza concurenta pe piata europeana si daca este nevoie sa lanseze o ancheta. Preluarea Opel ar putea insemna inchiderea fabricii din Belgia si concedierea a 10.000 de angajati. In primele noua luni, vanzarile marcii pe continent au scazut cu 11%.

Premierul Senegalului a oferit bani drept cadou unui oficial al FMI

Senegalul a oferit bani unui oficial al Fondului Monetar International, din traditie. Premierul senegalez a recunoscut in fata jurnalistilor ca a dat bani delegatiei FMI, aducand in sprijinul actiunii sale obiceiul african de a oferi cadouri la plecare. Suma este de 100.000 de euro si a fost inapoiata de reprezentantul Fondului, un critic vocal al modului de administrare a banilor in Africa de Vest. FMI a anuntat ca ancheteaza evenimentul.

La final, cele mai importante evenimente economice ale zilei:

Reprezentantii Ministerului Muncii discuta cu partenerii sociali despre salariul minim.

Tot astazi, are loc conferinta de presa cu tema: "Peste 200.000 de romani cer alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate".