Grupurile Sony si Panasonic, principalii doi producatori mondiali de produse electronice, si-au imbunatatit vineri estimarile privind pierderile pe care le vor avea la sfarsitul acestui an fiscal, dupa ce au facut reduceri de personal si au inchis fabrici, informeaza Bloomberg. Sony a anuntat ca se asteapta la o pierdere neta mai mica cu 21% fata de cea estimata anterior, in timp ce Panasonic estimeaza o pierdere anuala in scadere cu 28%, dupa ce, la sfarsitul lui septembrie, a afisat primul profit din ultimele patru trimestre.

Cele doua companii japoneze sunt in plin proces de reducere a peste 40.000 de locuri de munca, in conditiile in care aprecierea yenului a slabit capacitatea de a concura cu producatorii sud-coreeni. Samsung, cel mai mare producator de cipuri si ecrane plate din Asia, a anuntat vineri un profit trimestrial record, semn al unei reveniri a economiei globale.

Oficialii Sony si Panasonic au spus ca vor reusi sa inregistreze economii de circa 500 miliarde yeni pentru acest an fiscal in urma planurilor de reducere de personal. Howard Stringer, directorul executiv al Sony, reduce 16.000 locuri de munca si inchide opt fabrici de productie, in timp ce oficialii Panasonic au anuntat vineri ca 29.155 locuri de munca au fost eliminate din septembrie anul trecut si pana in prezent.

Sony a estimat vineri o pierdere neta de 95 miliarde yeni in anul fiscal ce se termina la 31 martie 2010, dupa ce anterior estimase o pierdere de 120 miliarde yeni pentru aceeasi perioada. De cealalta parte, Panasonic se asteapta acum la o pierdere neta de 140 miliarde yeni pentru acest an fiscal, dupa ce anterior estimase o pierdere neta de 195 miliarde yeni.