Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Mihai Tanasescu: Salariile si pensiile romanilor ar putea creste in perioada urmatoare

Romanii se pot astepta la cresteri ale salariilor si ale pensiilor in perioada urmatoare. Majorarile nu vor fi, insa, de 20-25%, precum in 2006 si 2007. Declaratia ii apartine reprezentantului la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu. Acesta a declarat ca majorarea salariilor si a pensiilor va depinde in continuare de evolutia economiei si va fi posibila doar in conditiile unei mai bune discipline a sistemului. Mihai Tanasescu a precizat ca o crestere de 25% nu este sustenabila in acest moment. Previziunile sunt optimiste, insa, iar reprezentantul Romaniei la FMI s-a declarat convins de majorarea veniturilor, cu conditia ca economia sa inceapa sa creasca de anul viitor.

Studiu Roland Berger: Companiile romanesti isi vor reveni in ultima parte a lui 2010

Previziuni favorabile au fost anuntate si de compania de consultanta Roland Berger. Companiile romanesti isi vor reveni, anul viitor, se arata intr-un studiu efectuat la nivelul intregii Europe Centrale si de Est. Lipsa pachetelor de sprijin in anumite industrii, a programelor clare din domeniul infrastructurii si cresterea arieratelor - sunt principalele probleme de care se lovesc companiile romanesti. Potrivit documentului, managerii romani estimeaza ca iesirea din criza a companiilor pe care le detin va avea loc in toamna lui 2010. Ca principale masuri anticriza, firmele romanesti au preferat inghetarea angajărilor, scaderea costurilor salariale si un management al cash-flow-ului mult mai sever. Masurile luate de Guvern au nemultumit mediul de afaceri pe toate planurile, spre deosebire de tarile din jur, unde rata nemultumirii este mult mai mica, se mai arata in studiu.

Chicago: Case scoase la vanzare pentru un dolar nu si-au gasit cumparatori

Piata imobiliara din Statele Unite ale Americii este intr-o situatie atat de proasta, incat nu pot sa vinzi case nici pe degeaba. Concluzia apartine jurnalistilor americani, care au relatat cazul inedit al trei proprietari din apropiere de Chicago. Disperati ca nu le cumpara nimeni locuintele, oamenii au fixat ca pret de vanzare: un dolar. Chiar si asa, imobilele nu au atras nici macar un ofertant. O explicatie ar exista: casele au valoare istorica si nu pot fi demolate. Expertul imobiliar in Chicago, Luminita Ispas, a declarat pentru HotNews.ro, ca oferta de proprietati este mai mare ca niciodata. Insa foarte multi oameni sunt in pericol de a-si pierde proprietatile pe care le detin deja, asa ca pana la un dezghet al sectorului imobiliar - americanii mai au putin de asteptat.

Islandezii au luat cu asalt restaurantele McDonald's, cu cateva ore inainte ca acestea sa isi inchida portile

Toate restaurantele McDonald's din Islanda si-au inchis portile in weekend, din cauza pierderilor economice. Sute de islandezi s-au indreptat insa spre cele 3 fast-food-uri, ca sa manance pentru ultima oara un hamburger la ei in tara. Si tot ca o premiera - de data asta pentru lanţul de restaurante - in zona McDonal's-urilor s-au inregistrat cozi interminabile si ambuteiaje in trafic. Compania a anuntat saptamana trecuta ca va inchide restaurantele de pe teritoriul Islandei, la finalul lunii. Ca o ironie, in ultimele cateva zile, vanzarile McDonald's au fost mai mari ca niciodata, atingand numarul de 10.000 de burgeri pe zi. Compania a avut de suferit in Islanda din cauza deprecierii dramatice a monedei nationale, coroana. Incepand cu martie anul trecut, valoarea euro in raport cu coroana islandeza a crescut cu 80%. In plus, compania care detine franciza McDonald's in Islanda a fost obligata prin contract sa importe toate produsele folosite din Germania, asa ca preturile s-au dublat in ultimul an.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

- Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor organizează simpozionul cu tema: "Drepturile Omului în proximitatea alegerilor prezidenţiale, pe fondul unei profunde crize economico-financiare şi politice".

- Misiunea Fondului Monetar Internaţional continua vizita în România, pentru a doua revizuire a acordului stand-by.