Cifra de afaceri din industrie a crescut in luna septembrie cu 13,7% comparativ cu luna precedenta, insa a scazut cu 15,0% fata de aceeasi luna a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS). In acelasi timp, comenzile noi din industrie au crescut cu 31,3% fata de luna precedenta si au scazut cu 19,3% fata de luna corespunzatoare din anul anterior.

In luna septembrie, cifra de afaceri din industrie a avansat cu 13,7% fata de luna anterioara, sustinuta de cresterile din industria prelucratoare si industria extractiva, unde afacerile au urcat cu 14,0%, respectiv 7,1%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (35,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (16,0%), industria bunurilor intermediare (13,2%) si industria bunurilor de uz curent (2,8%), in timp ce in industria energetica afacerile au scazut cu 1,2%.

Comenzile noi din industrie au fost in luna septembrie cu 31,3% mai mari decat in luna precedenta. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri ale comenzilor noi in toate sectoarele: industria bunurilor intermediare (38,0%), industria bunurilor de capital (32,2%), industria bunurilor de uz curent (17,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (10,7%).

Comparativ cu luna septembrie 2008, cifra de afaceri a scazut pe ansamblu cu 15,0%, datorita scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-15,3%) si industria extractiva (-6,7%). Pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele. Astfel, afacerile din industria energetica s-au diminuat cu 23,1%, cele din industria bunurilor intermediare cu 21,3%, in industria bunurilor de folosinta indelungata cifra de afaceri a scazut cu 16,9%, iar in industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de capital a coborat cu 14,9%, respectiv 0,3%.

In ceea ce priveste comenzile din industrie, acestea s-au diminuat pe ansamblu cu 19,3%, datorita scaderilor din toate sectoarele. In industria bunurilor intermediare comenzile s-au redus cu 24,9%, in industria bunurilor de uz curent cu 19,0%, in industria bunurilor de capital cu 15,7%, iar in industria bunurilor de folosinta indelungata comenzile au scazut cu 0,8%.

In primele noua luni ale anului, cifra de afaceri din industrie a scazut cu 16,7%, ca urmare a reducerii afacerilor din industria prelucratoare (-17,0%) si industria extractiva (-11,3%).

In perioada ianuarie-septembrie, pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (-31,8%), industria bunurilor intermediare (-26,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-20,5%) si industria bunurilor de uz curent (-8,9%). In industria bunurilor de capital cifra de afaceri a crescut cu 0,8%.

Comenzile noi din industrie, in perioada ianuarie-septembrie 2009, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, au scazut pe ansamblu cu 20,6%, datorita reducerii comenzilor in toate sectoarele: industria bunurilor intermediare (-39,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-19,2%) si industria bunurilor de uz curent (-11,6%) si industria bunurilor de capital (-1,7%).