Rata somajului din Statele Unite a urcat in luna octombrie la 10,2%, in conditiile in care numarul somerilor a crescut in aceasta luna cu 190.000, potrivit datelor guvernamentale citate de Reuters. Departamentul Muncii a anuntat ca rata somajului a atins cel mai inalt nivel din aprilie 1983, iar numarul celor care si-au pierdut locul de munca a fost cel mai mic din luna august a anului trecut.

Analistii chestionati de Reuters estimau ca numarul celor care isi vor pierde locul de munca in octombrie va fi de 175.000 persoane, iar rata somajului va urca la 9,9%, de la 9,8% in luna anterioara.

Datele oficiale arata ca numarul locurilor de munca s-a redus 22 de luni consecutiv, iar numarul celor care si-au pierdut locul de munca de la debutul recesiunii (decembrie 2007) si pana in prezent este de 7,3 milioane de persoane.

Economia Statelor Unite a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 3,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa patru trimestre consecutive de contractie. Economia americana a intrat in recesiune la finele anului 2007, aceasta fiind cea mai severa perioada de scadere economica de la Marea Depresiune din anii '30.