Productia industriala s-a diminuat cu 8,5% in primele noua luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a scaderilor inregistrate de industria extractiva si de industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In perioada ianuarie-septembrie, productia in industria extractiva a scazut cu 11,8%, iar in industria prelucratoare s-a redus cu 9,7%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 4,9%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-15,7%), industria bunurilor intermediare (-12,9%), industria bunurilor de uz curent (-9,2%), industria bunurilor de capital (-6,3%) si industria energetica (-1,0%).

In luna septembrie, productia industriala a scazut cu 3,1% fata de luna corespunzatoare a anului trecut. Scaderea a fost determinata de scaderea industriei extractive cu 13,5% si a industriei prelucratoare cu 3,9%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 12,7%.

Comparativ cu luna august, productia industriala a crescut cu 21,3%, ca urmare a avansului cu 25,4% a industriei prelucratoare si cu 2,5% a industriei extractive. In productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cresterea a fost de 2,4%.