Georgia este o buna destinatie pentru investitii, este parerea unanima a oamenilor de afaceri straini, insa mediul de business este prejudiciat de instabilitatea politica interna. Razboiul a fost socant, insa ajutorul financiar international care a urmat a fost ca un cadou de la Mos Craciun facut in septembrie, intr-un moment in care lumea ducea lipsa de lichiditati.

In anii anteriori crizei, cresterea economica a Georgiei era din doua cifre, insa in 2009 se anticipeaza o contractie de 4 sau 7%, depinde de analistul economic care face predictia. Criza economica globala, instabilitatea politica si razboiul cu Rusia au fost trei lovituri aproape simultane date economiei georgiene. Dar parerile sunt impartite si in aceasta privinta.

"Criza globala, razboiul si problemele politice interne sunt o tripla lovitura. Dar cred ca lucrurile incep sa se linisteasca, cred ca razboiul nu a fost motivul principal care a descurajat investitiile. Investitorii sunt mai preocupati de zbuciumul politic intern - nu i-as spune instabilitate, pentru ca lucrurile s-au imbunatatit in ultima vreme - de schimbarea constanta a ministrilor, a atitudinii guvernului: ei vor claritate si constanta, sa fie siguri ca pana la urmatoarele alegeri lucrurile nu se schimba", spune Amy Denman, director executiv al Camerei de Comert Americane de la Tbilisi (AmCham).

Pe de alta parte, presedintele Camerei Internationale de Comert din Georgia, Fady Asly, crede ca schimbarea frecventa a ministrilor nu este un motiv de ingrijorare: "Un guvern e ca o companie - ai o echipa, unii nu se inteleg bine si tensiunea dintre ei afecteaza performantele intregii echipe. Asa ca trebuie sa ii indepartezi pe cei perturbatori pentru a calma lucrurile. Asta s-a intamplat in ultimii ani si e bine ca in guvern, o data pe an, sa aduci sange nou. E ca si cum ai avea un copac in gradina si il cureti in fiecare an, pentru a avea rezultate mai bune. Asa e si cu guvernul".

Denman nu vede insa posibilitatea reversibilitatii reformelor facute in ultimii ani, nu a celor fundamentale, in ciuda agitatiei opozitiei: "Taxele sunt atat de scazute ca, daca le-ar ridica - desi nu avem niciun indiciu ca un nou guvern ar intentiona sa faca asta - nu ar fi dureros pentru afaceri. Ar ramane oricum mult mai mici decat cele din tarile din regiune, sau egale. Insa nu avem nicio indicatie ca reformele ar fi reversibile, pentru ca exista o opozitie stabila si viabila, niciunul nu are tendinta spre cresterea taxelor sau mai multa reglementare, toti au viziunea unei economii deschise".

Asly insa culpabilizeaza opozitia pentru deteriorarea mediului de business sau, mai degraba, a credibilitatii acestuia si a stabilitatii. El a trimis liderilor acesteia o scrisoare, in numele oamenilor de afaceri straini, prin care ii atragea atentia asupra riscurilor pe care iesirile in strada le au pentru increderea investitorilor.

"M-au urat pentru asta, insa oamenii de afaceri nu fac politica, ci afaceri si e responsabiltiatea noastra ca organizatie de business sa atragem atentia oricarei parti - guvern sau opozitie- daca ceea ce face afecteaza mediul de business. (...) Miscarea lor a fost un total fiasco si a costat tara multa credibilitate si multe investitii. Iar credibilitatea e chiar mai importanta decat investitiile. Investitii poti avea mai incolo, insa credibilitate... lucrezi 15 ani sa obtii o buna reputatie, insa e de-ajuns o zi sa o distrugi. Patru ani guvernul a lucrat la reforme, iar opozitia a reusit, in noiembrie 2007, in trei zile, sa distruga patru ani de munca asidua", spune omul de afaceri libanez.

Nu se teme ca opozitia - odata ajunsa la putere - ar schimba trendul reformelor economice, ci ca nu ar fi capabila sa le continue si sa tina tara sub control.

"Una dintre cele mai de succes reforme din Georgia nu este in domeniul economic, ci in cel al securitatii. In 2003, politia era perceputa drept cea mai corupta institutie din Georgia, astazi e perceputa ca cea mai curata. Georgia era faimoasa pentru mafia sa, toti stiau ca in aceasta parte a lumii toata mafia era georgiana. Oamenii erau rapiti, talhariti, ucisi. Astazi, Tbilisi e unul dintre cele mai sigure orase din lume, politia este una dintre cele mai curate institutii. Asta aduce investitori - securitatea, faptul ca stii ca n-ai nevoie sa fii insotit de bodyguard, ca poti merge pe strada la 3 dimineata si nu te jefuieste nimeni sau nu te rapeste nimeni, este faptul ca nu trebuie sa platesti mita politiei la fiecare 100 de metri", descrie Asly situatia.

El nu crede in capacitatea de sacrificiu pentru reforma a niciunuia dintre liderii opozitiei.

Ajutorul financiar international - un cadou de Craciun venit mai devreme

Razboiul a costat Georgia in jur de 750 de milioane de dolari, ajutorul financiar international primit dupa aceea a fost de 3 miliarde.

"A fost un mare soc. Nu s-a anticipat ca se va intampla atat de repede si atat de grav, au fost evacuati foarte multi oameni, multe agentii bancare au fost distruse, a fost distrusa multa infrastructura, sau mai degraba au fost blocajele de drumuri de catre trupe", descrie Amy Denman evenimentele din august 2008.

"Transportul bunurilor spre est, spre Kazahstan si Armenia, nu au putut fi transportate. Porturile erau supra-incarcate si, la un moment dat, au trebuit inchise pentru ca nu mai exista loc de depozitare. Companiile de transport si clientii lor au suferit foarte mult. Intarzierile au presupus o serie de penalizari. Insa, pe termen lung, cele mai mari prejudicii aduse au fost turismului.

Occidentalii nu inteleg acum ca situatia este alta, ei inca au imaginea tancurilor ruse indreptandu-se spre Tbilisi si refugiati care alearga pe strazi. Destinatiile turistice sunt 100% functionale, dar turistii occidentali au o neliniste", spune omul de afaceri american.

Si totusi, Asly are o alta perspectiva: "In cel mai rau moment posibil, am primit 1,5 miliarde de dolari ca ajutor, adica e ca si cum a venit Mos Craciun in septembrie, nu in decembrie, intr-o vreme in care lumea se sufoca. Iar 3 miliarde inseamna foarte multi bani pentru o tara ca Georgia. A ajutat la stabilizarea monedei, efectele crizei au fost mai putin simtite. Din punctul de vedere non-emotional, de afaceri, rece, analitic, razboiul a fost un plus, nu un minus pentru Georgia".

Cel mai mult a avut de pierdut din criza din august 2008 Rusia, spune el, pentru ca "oamenii si-au pierdut increderea total in Rusia, au realizat ca nu e tara care merge spre vest, sunt tot in mentalitatea razboiului rece. Rusii si-au pierdut dintii si ghearele dupa episodul asta".

Pe ce poti "paria" in Georgia

Sectorul financiar este cel mai puternic din regiune, insa Denman nu crede ca e loc pe piata pentru noi banci, ci e loc pentru investitii in cele existente. Este un domeniu sigur, la fel ca si telecomunicatiile. Asly e de acord, subliniind faptul ca Georgia este poarta de intrare in regiune, asa ca serviciile - de orice fel, de la cele bancare, la IT si telecomunicatii - sunt predestinate succesului.

Constructiile sunt inca un domeniu foarte popular, mai ales in privinta real estate a spatiilor comerciale, mai e mult loc pe piata pentru mall-uri, crede directorul executiv al AmCham.

"Astazi, Georgia are avantajul specific in doua directii: energie din surse hidro si agricultura",

Fady Asly
Fady Asly
Foto: HotNews.ro


spune Fady Asly. "Georgia dispune de mari rezerve de apa si 80% din energia sa e verde. Georgia este un exportator net de energie in tarile vecine si sunt o serie de hidrocenrale de privatizat. Acesta este un avantaj comparativ al Georgiei.

In al doilea rand, aceasta tara are o multitudine de microclimate si traditia de a fi gradinarul Uniunii Sovietice. O multime de fructe si legume proveneau din Georgia si are inca reputatia de a avea cele mai bune produse in aceasta parte din lume. Nu produce mult, importa multe produse agricole, dar este mult spatiu de investit in agricultura pentru piata georgiana si pentru pietele vecine. Acestea sunt cele doua mari sectoare in care sunt mari posibilitati", conchide omul de afaceri.