Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca EADS vrea sa produca la IAR Ghimbav componente pentru Airbus. Productia va incepe in mai-iunie 2010, iar pentru investitie, Guvernul va acorda garantii de stat de 5-7 milioane de euro, a mai spus Videanu. Potrivit acestuia, investitia ar putea fi un catalizator pentru alte companii care produc astfel de componente, la fel cum a fost cazul Dacia-Renault.

"Investitia se ridica la peste 90 milioane euro, iar garantiile de stat sunt mici, de 5-7 milioane euro. Vrem ca de saptamana viitoare sa acordam garantia de stat", a declarat Videanu. In astfel de cazuri, Comisia Europeana impune doua conditii si anume ca investitia sa fie de minim 30 de milioane de euro si sa creeze 300 de noi locuri de munca.

Prima oara s-a vorbit despre investitia de la IAR Ghimbav in luna iulie cand premierul Emil Boc a facut o vizita la Brasov. Atunci, Emil Boc a anuntat doua investitii pentru industria aeronautica: producerea de componente pentru constructorul de aeronave Airbus si crearea unui centru de mentenanta pentru elicopterele Puma Si Super Puma.

"Prima veste buna este ca ne-am dat acceptul si sustinerea Guvernului pentru realizarea unei noi investitii de catre Premier Aerotech pentru fabricarea de componente pentru aeronavele Airbus. Este vorba despre o investitie de 90 de milioane de euro, care in final va crea 700 de noi locuri de munca“, a declarat in iulie premierul Emil Boc.