Un transport de peste considerat toxic in Spania este pregatit pentru export si comercializare in Romania, scrie cotidianul El Pais. Este vorba despre o specie de somn pescuit in riul Ebro, si care ar urma sa ajunga in magazinele din Romania prin intermediul unei firme detinute de un imigrant roman. Proiectul este girat de guvernul Cataluniei, care incearca sa scape de aceasta specie de pradator ce creeaza daune insemnate faunei autohtone dupa ce a fost introdus in apele riului Ebro pentru pescuitul sportiv.

Firma care a primit permisiunea de a pescui si de a vinde pestele catre Romania se numeste Mondo Ivans. Din octombrie a pescuit deja trei tone de somn, care a fost congelat. "Cind vom ajunge la cinci tone, vom trimite marfa in Romania pentru a fi transformat in faina de peste, dar si pentru consum uman", a declarat pentru El Pais Valentin Ivanov, fratele patronului Mondo Ivans.

Centrul Superior de Investigatii Stiintifice din Spania (CSIC) a publicat insa un studiu care demonstreaza ca aceasta specie de somn este daunatoare consumului uman, prezentind dovezi ce atesta prezenta unor mari cantitati de mercur in exemplarele pescuite din riul Ebro.

Studiul, realizat la cererea Ministerului Mediului din Spania, arata ca acest tip de peste nu este indicat pentru consumul uman. "Pestii studiati au prezentat un nivel ridicat de mercur si alte metale grele", a declarat pentru El Pais Jordi Grimalt, autor al studiului.