Peste toxic din Spania, pregatit pentru comercializare in Romania
Firma care a primit permisiunea de a pescui si de a vinde pestele catre Romania se numeste Mondo Ivans. Din octombrie a pescuit deja trei tone de somn, care a fost congelat. "Cind vom ajunge la cinci tone, vom trimite marfa in Romania pentru a fi transformat in faina de peste, dar si pentru consum uman", a declarat pentru El Pais Valentin Ivanov, fratele patronului Mondo Ivans.
Centrul Superior de Investigatii Stiintifice din Spania (CSIC) a publicat insa un studiu care demonstreaza ca aceasta specie de somn este daunatoare consumului uman, prezentind dovezi ce atesta prezenta unor mari cantitati de mercur in exemplarele pescuite din riul Ebro.
Studiul, realizat la cererea Ministerului Mediului din Spania, arata ca acest tip de peste nu este indicat pentru consumul uman. "Pestii studiati au prezentat un nivel ridicat de mercur si alte metale grele", a declarat pentru El Pais Jordi Grimalt, autor al studiului.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
d-asta ne-au bagat astia in UE... ca aveau nevoie si de un cos de gunoi...
ca hotnews n-a aflat nimic, a tradus un articol spaniol, asa ca mare atentie cu pianul pe scari, nu ne vrea nimeni raul ca suntem cei mai frumosi si cei mai destpti.
Este la fel de toxic ca oricare alt peste care traieste in ape poluate. Si cum toate apele sunt poluate, nu e nimic de spus. Nu e o stire.. e o fasaiala
De curand, si americanii au admis ca TOT peste din apele lor dulci contine mercur.
In primul rand pestele nu il vand spaniolii, il fac cadou pentru ca este daunator faunei de acolo.
Nu mai acuzati degeaba.
1. Primim gunoaie din Italia pentru ca ei nu mai au unde sa le depoziteze respectand mediul (parca am avea noi).
2. Polonia refuza vaccinuri pentru ca nu se face nimeni responsabil pentru efectele secundare, noi le luam ca romanii sunt cobai.
3. Armata romana cumpara avioane si fregate expirate, nu second hand ci expirate, altii nu le dau la casare ni le vand noua.
cine e de vina? sistemul avem un stat slab cu institutii slabe cu functionari corupti si un parlament de parveniti.
Din articol rezulta ca s-a gasit un un romanas care sa le ecologizeze raul Ebro, pescuind somnul, care s-a prasit peste limita. El vrea sa-l exporte la noi pentru faina proteica si eventual consum uman. E vorba de o afacere in care concurenta locala vrea sa-l elimine din piata!
Interesant de stiut cine, cand si cu ce rezultate, in RO, a facut controlul metalelor grele in fauna piscicola. Dunarea "Albastra" este, in fapt , latrina neecologizat a Europei; apa e de sute de ori mai murdara ca Ebro din Spania! Asa ca se justifica deplin importul! Mai ales ca sub primarul dr. Oparescu detinnem recorduri la mamaliga, carnati, usturoi ..... si gura nu ne miroase!
Pestele din Spania contine mercur (nu stim cat - poate sub limitele admise pentru consum) - asta e un fapt.
Daca pestele din Dunare (care oricum nu mai ajunge pe piata de ani buni) are mercur sau nu, nu stim.
De fapt, raul Ebro face un fel de delta.
Zona este la vreo 100 de Km sud de Barcelona inspre Castellon de la Plana.
Se pare ca un pescar german a aruncat cativa somotei in aval de un baraj construit in zona.
Ce a urmat?
Somnii s-au dezvoltat, inmultit peste masura si au distrus intreg ecosistemul de acolo. In mod curent se prind exemplare de 40-50-60 de kile.
Pentru un pescar roman chestia asta in comparatie cu Delta noastra "minunata" echivaleaza cu paradisul.
Puteti sa va uitati pe http://www.ebrocatfish.com/ si o sa vedeti mai multe detalii.
Ca idee, licenta de pescuit in zona costa 15 Euro.
Taves bahtalo Catalunia !!