Comisia Europeana a lansat o investigatie privind garantia de stat in valoare de 49,6 milioane de euro in favoarea Oltchim, anunta un comunicat al CE. Comisia are indoieli ca aceasta garantie e conforma cu schema de ajutoare de stat existenta si vrea sa verifice daca Oltchim se afla deja in dificultate inainte de actuala criza economica si financiara, caz in care nu ar mai fi eligibila pentru ajutorul de stat acordat in temeiul noilor reglementari privind schemele de ajutor de stat, adoptate de CE pentru a ajuta firmele sa faca fata crizei.

In urma difuzarii anuntului public privind intentia de a acorda intreprinderii de produse chimice Oltchim o garantie in temeiul Cadrului temporar, Comisia a primit o plangere care punea sub semnul intrebarii compatibilitatea garantiei cu criteriile Cadrului temporar. Garantia in cauza ar urma sa fie emisa de catre EximBank pentru a acoperi 80% (49,6 milioane de euro) dintr-un credit comercial in valoare de 62 milioane de euro destinat achizitionarii Arpechim, furnizor al intreprinderii Oltchim.

Romania a acordat garantia in temeiul unei scheme de ajutor de stat adoptate in baza Cadrului temporar, care fusese aprobata de Comisie la data de 5 iunie 2009. In conformitate cu dispozitiile Cadrului temporar, schema de ajutor de stat respectiva exclude in mod explicit intreprinderile aflate in dificultate inainte de declansarea crizei financiare, adica inainte de 1 iulie 2008.

In stadiul actual, Comisia se intreaba daca Oltchim nu se afla deja in dificultate la data de 1 iulie 2008. Mai mult, Comisia doreste sa investigheze daca garantia de stat preconizata respecta dispozitia Cadrului temporar care limiteaza valoarea maxima a imprumutului (in cazul Oltchim – 62 milioane de euro) la valoarea totala anuala a costurilor salariale ale intreprinderii beneficiare pe anul 2008.