Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, crede ca actionarul minoritar al Oltchim, grupul german PCC SE, doreste falimentul combinatului. "Astia sunt genul de oameni pe care sa-i dai afara din tara. Nu poti face afaceri cu astfel de oameni", a declarat Tudor Serban pentru HotNews.ro. Aceasta este o reactie ca urmare a faptului ca PCC SE saluta decizia Comisiei Europene de a porni o investigatie in privinta garantiei de stat de 49,6 milioane de euro acordata Oltchim.

PCC SE nu si-a ascuns bucuria fata de decizia Comisiei Europene de a declansa o investigatie in ceea ce priveste acest ajutor de stat. "PCC saluta decizia Comisiei Europene. Aceasta decizie confirma ingrijorarile exprimate de PCC SE in repetate randuri de-a lungul ultimelor luni ca masurile avute in vedere de statul roman pentru a ajuta Oltchim ar putea incalca reglementarile europene. (...)Deschiderea unei anchete aprofundate ofera partilor terte interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masura in cauza", se arata intr-un comunicat al PCC.

Tudor Serban: Probabil, sunt interesati de falimentul acestui combinat

Reprezentantii Ministerului Economiei cred ca interesul PCC este ca Oltchim sa intre in faliment pentru a putea sa cumpere combinatul pe bani putini. "Ei, probabil, ca sunt interesati de falimentul acestui combinat. Ce poti sa spui cand acestia se bucura ca o solutie pentru reabilitarea Oltchim nu este buna", a afirmat Tudor Serban. Acesta sustine ca potrivit legilor privind privatizarea "ar fi primii care ar avea dreptul de a-l cumpara (n.red. combinatul)". Tudor Serban considera ca din acest punct de vedere legislatia ar trebui schimbata.

Ministerul economiei care este actionarul majoritar al Oltchim se afla intr-un razboi fatis cu PCC SE. Totul a pornit de la intentia Oltchim de a cumpara activitatea de petrochimie de la Arpechim, Petrochemicals Arges, care apartine Petrom. Petrom este de acord cu aceasta tranzactie, insa actionarul minoritar de la Oltchim incearca prin diverse mijloace sa o blocheze. Acest lucru ar putea avea legatura cu faptul ca de Petrochemicals Arges s-a aratat interesat in trecut si grupul german.

Pentru a ajuta Oltchim, in luna iulie, Guvernul a aprobat un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 de milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%. Astfel, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane euro in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim. La scurt timp, PCC SE a inaintat in instanta o cerere prin care a solicitat anularea hotararii de acordare de catre Eximbank a garantiei de stat. Insa, instanta a respins contestatia PCC cu privire la acordarea garantiilor de stat in favoarea Oltchim.

PCC vrea sa contribuie la investigatia Comisiei Europene

Tudor Serban sustine ca in urma deciziei Comisiei Europene, "statul roman trebuie sa aduca documente suplimentare ca sa-si sustina punctul de vedere si pentru a demonstra ca prin aceasta investitie va creste eficienta combinatului, ca va trece pe profit".

PCC a anuntat ca doreste sa contribuie la investigatie. "PCC isi rezerva dreptul de a contribui la investigatia declansata de Comisia Europeana prin depunerea de observatii, dupa publicarea deciziei oficiale", se arata in comunicat.

In opinia lui Tudor Serban, o alta solutie pentru a scoate Oltchim din situatia dificila in care se afla "ar fi fost gasirea unui partener care sa vina cu un aport de capital". Insa acest partener este greu de gasit, considera secretarul de stat.

In acest moment, Oltchim lucreaza la capacitate redusa. Activitatea Oltchim depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.

Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 172,51 milioane de lei in primele noua luni ale acestui an, de peste sase ori mai mari decat in perioada similara din 2008.