Patru companii romanesti au intrat anul acesta in topul Technology Fast 500 EMEA. Romania si-a dublat astfel nivelul de reprezentare in editia din 2009, cu urmatoarele companii finaliste: TeamNet International (locul 41), AROBS Transilvania Software (102), LASTING Software (360) si The Red Point (422), informeaza Deloitte intr-un comunicat.

Vezi atasat comunicatul Deloitte.

Clasamentul anual include cele mai dinamice companii publice si private cu activitati in industria de tehnologie, media, telecomunicatii, industria medicala sau tehnologii ‘green’, din 26 de tari EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). Topul este realizat in baza cresterii veniturilor companiilor pe ultimii cinci ani. Liderul clasamentului din 2009 este compania Biotekno din Turcia, care a raportat o rata de crestere de 42.417% pe ultimii cinci ani si venituri de 37,4 milioane de euro pe anul fiscal 2008.

Pentru aceasta competitie, Romania a avut sase nominalizari (companii incluse in editia din acest an a Deloitte Central Europe Technology Fast 50), primele patru calificandu-se in baza procentelor de crestere raportate in perioada 2004 – 2008: TeamNet International din Bucuresti (+ 3.317%), AROBS Transilvania Software, Cluj-Napoca (+1.663%), LASTING Software din Timisoara (+487%), The RED Point din Iasi (+430%).

„Acest rezultat reprezinta o recunoastere importanta pentru companiile romanesti si Deloitte se mandreste ca le-a identificat performantele, plasandu-le in context global", a declarat George Mucibabici, presedinte Deloitte Romania.

Pentru a fi eligibile, companiile trebuie sa aiba activitate de cel putin cinci ani, venituri operationale de cel putin 50.000 de euro in primul an luat in calcul si de cel putin 800.000 de euro in anul curent.

Ca reactie la evolutia economica, sectorul Internet/Media a fost impartit in doua categorii - Internet si Media/Entertainment. Totodata, a fost introdusa o noua categorie - Greentech. „Internetul continua sa isi impuna forta si relevanta. Abilitatea sa de a reinventa sectoare traditionale se va consolida pe termen mediu", a explicat David Halstead, partener coordonator al programului Deloitte Technology Fast 500 EMEA.

Primele cinci companii din top activeaza in sectoare diferite: Software, Telecomunicatii /Retele, Media/Entertainment si Internet. Primele doua companii provin din Turcia, iar restul din Marea Britanie, Belgia si Germania.

Sectorul software domina ierarhia (cu 175 companii), fiind urmat de Internet (92), Telecomunicatii / Retele (75), Echipamente Biotehnologice / Farmaceutice / Medicale (26), Semiconductoare, Componente si Electronice (17), Media / Entertainment (12), Computere / Periferice si Tehnologie Green (fiecare cu cate 9 companii).