Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii se va reduce in perioada noiembrie - ianuarie comparativ cu cele trei luni anterioare, in timp ce constructiile vor avea un declin mai pronuntat, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati se va reduce in toate sectoarele economice.

Managerii din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele luni o scadere a volumului productiei. Un trend descendent se estimeaza si pentru numarul de salariati. Pentru unele dintre activitati, respectiv metalurgie, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarea perioada.

In constructii, in urmatoarele luni se va inregistra o scadere accentuata a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi. De asemenea, managerii estimeaza o scadere accentuata si a numarului de salariati, atat per total, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o scadere moderata a acestora.

In luna noiembrie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni. Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate, in vreme ce volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o tendinta de scadere moderata.

Managerii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector, dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul.

Cererea de servicii va continua sa scada moderat si in perioada urmatoare, conform estimarilor managerilor din acest sector. Si in sectorul de servicii se estimeaza o scadere a numarului de salariati in urmatoarele trei luni, aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari (peste 500 de salariati).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de scadere moderata.

Rezultatele INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.